IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Нормандският формат за украинската криза не е ефективен, но друг няма

Визовият режим за украинците е останка от Студената война и трябва да бъде премахнат, смята руският президент

13:19 | 23.12.16 г. 2
<p>
	Отношенията между Русия и Турция няма да бъдат нарушени от убийството на посланик Андрей Карлов. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Отношенията между Русия и Турция няма да бъдат нарушени от убийството на посланик Андрей Карлов. Снимка: архив Ройтерс

"Нормандският формат" на преговорите за решаването на украинската криза е малко ефективен, но друг механизъм към момента няма и преговорите трябва да продължат. Това коментира руският президент Владимир Путин по време на годишната му пресконференция, излъчвана директно по руските медии.

Т.нар "нормандска четворка" - Русия, Украйна, Франция и Германия, се опитва да намери решение на напрежението между Москва и Киев. В резултат бяха постигнати Минските споразумения, за които Европейският съюз (ЕС) констатира, че не се спазват. Това е причината и за продължаване на санкциите срещу Москва. 

Русия ще премахне контрасанкциите срещу ЕС, когато общността премахне своите ограничения пред нормалните отношения, стана ясно от думите на Путин. "Ние не сме инициатори на влошаването на руско-европейските отношения. Не ние въведохме санкции", каза той.

Според него ЕС и Русия трябва да обединят усилията си за борба с тероризма.

Путин подкрепя премахването на визовия режим за украинците в ЕС, но предупреди, че това може да бъде мярка на "жестока експлоатация" за украинците, ако те не получат право на работа в Общността.

Путин посочи, че правото на работа в ЕС е заплаха за украинския пазар на труда, а дори и за руския, защото много руснаци могат да отидат в Украйна, за да се възползват от облекченията. 3 млн. украинци работят в Русия, посочи още Путин.

За него обаче без право на работа в ЕС украинците ще работят нелегално и няма да имат никаква социална защита.

Визовият режим е останка от Студената война и е правилно тя да бъде премахната, смята руският президент.

По отношение на външните отношения на Москва Путин коментира, че започва да променя мнението си относно сваления руски самолет от турските военновъздушни сили в края на 2015 г. В началото той е бил скептично настроен, че това може да е дело на "елементи", които желаят да влошат отношенията между Русия и Турция.

Убийството на руския посланик в Турция, извършено преди няколко дни, обаче кара руския президент да преосмисли своите позиции. Той е уверен, че този акт няма да попречи на развитието на отношенията между двете страни.

Владимир Путин призна "огромната роля", която играят Турция и Иран в операцията за превземането на Алепо. "Не знам дали няма да прозвучи нескромно, но без нас това нямаше да бъде възможно", допълни още той.

В станалата традиционна пресконференция на руския президент в края на годината бяха коментирани различни теми за развитието на Русия и отношенията й с трети страни. В отговор на въпрос за намесата на Русия в изборите на САЩ Владимир Путин беше категоричен, че чрез новините за действията на руски хакери е била скрита информация за манипулация на общественото мнение в САЩ.

Пресконференцията започна в 11 часа (българско време) и разговорите между руския президент и журналистите продължават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Украинците ше получат най дългия , а ти си много обиколки назад ...в троленето. Освен туй да те светна че тая работна позиция "пиндотрол" вече я освобождават масово...неактуална е вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
mavericos
преди 7 години
Степното джудже диктатор *** завидя на украинците , че ще получат свободата в ЕС , която той искаше за руснаците (; а по отношение на Турция си е чиста ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още