IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Основна част от "Северен поток 2" вече е положена

По думите на руския президент държавният газов доставчик "Газпром" има готовност да започне пълненето на тръбите по линията

16:04 | 04.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин зави, че ключова част от газопровода „Северен поток 2“ до Германия вече е положена. Изказването му бе направено преди очакваната среща между него и американския му колега Джо Байдън по-късно този месец.

„Щастлив съм да кажа днес, преди два и половина часа, че поставянето на тръбите за първата линия на газопровода „Северен поток 2“ бе успешно завършено“, каза Путин в обръщение по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от Bloomberg. „Работата по втората част продължава“, допълни той.

По думите на президента държавният газов доставчик „Газпром“ има готовност да започне пълненето на тръбите по линията.

Проектът за разширението на газопровода „Северн поток 2“ срещна множество критики от Вашингтон. Според американската администрация по този начин Европа става още по-зависима от руски газ, възнаграждавайки с нов енергиен проект руските власти, обвинявани в неспазване на човешките права, корупция  и други.

Джо Байдън се въздържа от налагането на нови санкции срещу проекта по-рано миналия месец с довода, че той е близо до завършване и подобен ход ще влоши двустранните отношения с Европа. Германският канцлер Ангела Меркел вече изпрати високопоставени представители във Вашингтон за преговори по проекта с новата администрация.

„Не мисля, че аз мога да позволявам на Германия да прави нещо или не“, коментира в края на май Байдън на въпрос защо е допуснал Германия и Русия да довършат работата по проекта. „Мисля, че да продължаваме да налагаме санкции сега е контрапродуктивно на фона на нашите отношения с Европа“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
След 20 години управление великия Путин успя да пусне още една тръба по която да продава газ, като още повече върза икономиката на Русия към износа на суровини. За тези 20 години китайците станаха технологичен лидер и най голямата икономика в света. Великите американци пък няколко години налагаха санкции и пъчеха мускули, а накрая излязоха с изявление, че не можели да казват на Германия от кой да си купува газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Чакаме стоенчо Пръдлев да пусне малко газове сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още