IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа ефективна присъда за финансово престъпление във Ватикана

Бивш шеф на банката и негов адвокат са се обогатили с 59 млн. евро

15:12 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

За първи път в своята почти 100-годишна история съдебната власт във Ватикана произнесе ефективна присъда за финансово престъпление от името на папата.

Сега наказан е Анджело Калоя, от десетилетия един от най-мощните финансови мениджъри на Ватикана. Осъденият е бил президент на Ватиканската банка IOR от 1989 до 2009 г. Твърди се, че с адвоката си се е обогатил с 59 млн. евро. Дуетът просто е продавал недвижими имоти на Ватикана доста под стойността им - на себе си. Присъдата за пране и присвояване на пари: осем години и единадесет месеца затвор.

Както обяви Ватикана, става дума за 29 продажби на имоти в началото на хилядолетието, които са продадени доста под пазарната стойност. По време на производството щетите за Ватикана са били изчислени на повече от 50 милиона евро. Осъдените трябва да платят около 20 милиона евро глоба. Сметките им вече са били замразени.

Защитникът на 81-годишния бивш шеф на банката съобщи в писмо, че е подал жалба срещу решението. Калоя оглавяваше банката в продължение на две десетилетия от 1989 г. до 2009 г. Когато през 2014 г. се разрази скандалът, той беше председател на настоятелството на Миланската катедрала и подаде оставка от тази позиция.

Банката на Ватикана IOR (Istituto per le Opere di Religione) многократно е свързвана със скандали. От 2013 г. тя води кампания за повече прозрачност. Тя е базирана в средновековна укрепена кула, наречена Niccolò V. Приблизително стоте служители се грижат за десетки хиляди сметки. Общият баланс наскоро бе около три милиарда евро. Съвсем наскоро банката генерира годишна печалба от 38 млн. евро.

Библията е много драстична на някои места: „Богатството, придобито чрез измама, бързо се топи и ви отвежда със себе си до смъртта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още