Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Първи мениджърски последици за Credit Suisse след срива на Archegos

Най-голямата швейцарска банка обмисля да замени члена на Борда на директорите Лара Уорнър

Първи мениджърски последици за Credit Suisse след срива на Archegos

Логото на швейцарската банка на пропукана фасада на клон в Швейцария. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

След срива на фонда Archegos Capital Credit Suisse очевидно поема първите си мениджърски последици. Най-голямата швейцарска банка обмисля за замени Лара Уорнър, член на борда на директорите, отговорен за риска и спазването на правилата (т. нар. сompliance), съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Ще бъде разгледана и ролята на шефа на инвестиционното банкиране Брайън Чин. Главният изпълнителен директор Томас Готщайн обаче трябва да остане начело на Credit Suisse, съобщава още Bloomberg. Самата банка не пожела да коментира темата. 

Още по темата

Credit Suisse и много други банки на Wall Street бяха предоставили на инвеститора Бил Хуан - гуру във високотехнологичния сектор, и неговата компания за управление на богатството Archegos Capital високи кредитни линии, които той използваше, за да залага с ливъридж на акции на американски технологични компании като ViacomCBS и китайски технологични компании. Когато цените на тези акции поеха надолу и банките поискаха допълнително обезпечение за кредитните линии на Хуан, Archegos Capital се срина.

Миналия понеделник Credit Suisse предупреди инвеститорите си, че банката ще претърпи значителни загуби в така наречения си бизнес „Prime Brokerage“, търговията на клиенти на хедж фондове. И седмица след първото предупреждение за печалбата банката все още не е обявила колко сериозен ще бъде ударът. 

Участниците на пазара обаче изчисляват, че загубите за Credit Suisse могат да достигнат до четири милиарда долара. Японската банка Nomura вече е информирала своите инвеститори, че щетите са за около 2 млрд. долара.

Уорнър попадна под светлините на прожекторите след предупреждението за печалбата, тъй като много инвеститори се чудят как на един клиент са били предоставени толкова големи кредитни линии, за да може да причини такива щети. Дейвид Херо, който като управител на Harris Associates представлява един от най-големите акционери в Credit Suisse, наскоро поиска банката да преструктурира напълно управлението на риска.

Уорнър се считаше за уязвима и по-рано, тъй като Credit Suisse участваше във фалита на австралийско-британския финтех Greensill. Много от топ клиентите на банката инвестираха във фонда за финансиране на веригите за доставки на Credit Suisse, които инвестираха в емитирани от Greensill ценни книжа. Фалитът на Greensill струваше на клиентите милиарди. Самата банка също се опасява от високи разходи, наред с други неща, поради възможни съдебни дела от страна на инвеститорите.

Още по темата

Когато обаче Archegos Capital се срина, инвестиционните банкери на Credit Suisse  не се отърваха лесно. Банки като Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank и UBS също обслужваха Бил Хуан. Но не трябваше да издават предупреждение за печалба - индикация, че банките са успели да продадат по-бързо акциите, които Хуан е депозирал като обезпечение на своите кредитни линии.

Според съобщения в медиите Goldman Sachs и други американски банки са стартирали „блокови сделки“ в края на миналата седмица, за да се разделят с акциите на Хуан, след като сривът стана предвидим. Credit Suisse и японската банка Nomura са били твърде бавни, за да реагират - така че те са понесли най-големите загуби. 

Според статията на Bloomberg главният изпълнителен директор Готщайн, който също е силно уязвим и критикуван, планира скоро да представи на инвеститорите нови подробности за възможните загуби. Дните на несигурност натежаха върху цената на акциите. През последната седмица акциите на Credit Suisse загубиха над 20 процента от стойността си. Книжата са сред най-слабо представящите се банкови акции тази година.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС ще се превърне в най-големия емитент на облигации в евро