Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пътят към новата Великобритания

Кралството е изправено пред редица несигурности, които трябва да реши, пише бившият премиер Гордън Браун

Пътят към новата Великобритания

Снимка: архив Ройтерс

От тази седмица Великобритания има нов министър-председател, но бъдещето на страната след Европейския съюз остава несигурно. Продължително отлагане да се приложи решението на гласоподавателите за напускане на Европейския съюз е вероятно, коментира бившият британски премиер от партията на лейбъристите Гордън Браун за project-syndicate.org.

Първата несигурност е датата, на която ще започнат преговорите. Процесът трябва да приключи до две години след обявяването на Член 50 от Лисабонския договор. Новият министър-председател Тереза Мей обаче вече заяви, че не иска да предизвиква преговори преди края на годината.

Втората несигурност е дали преговорите могат едновременно да определят условията за излизане на Великобритания от ЕС и бъдещите ѝ търговски отношения с единния пазар на Европа. Макар че Великобритания ще заяви, че по силата на Член 50 преговарящите трябва да „вземат предвид рамката на бъдещите отношения“, европейският преговарящ по търговията настоява, че бъдещи споразумения могат да бъдат обсъждани само след като страната излезе от ЕС.

Още по темата

Третата несигурност са преговорните цели на Великобритания. Дали ще потърси пълен достъп до единния пазар (по норвежки модел), или ще бъде част от него (по швейцарски модел)? Или ще избере канадската опция с ниски мита, или просто търговия с Европа по същите условия като останалите страни членки на Световната търговска организация (СТО)?

Четвъртата несигурност идва от опасенията на гласоподавателите по имиграцията и степента до която ново търговско споразумение с ЕС може да бъде условие за ограничаване на свободното придвижване на служители. Новият министър-председател заяви, че няма да приеме ангажимент към единния пазар без сделка за контрол на миграцията.

На теория норвежкият вариант – членство в Европейското икономическо пространство (ЕИП), може да бъде разширено с протокол тип Лихтенщайн за ограничаване на разрешителните за пребиваване или да включва използването на защитна клауза на ЕИП, която да позволява ограничаването на миграцията, ако входящите потоци се засилят твърде бързо. Но от страх, че и други може да поискат подобен компромис, за ЕС ще е трудно да се съгласи с подобна промяна.

Петата несигурност е собствената преговорна позиция на ЕС, започвайки с това кой ще води преговорите – Европейската комисия или Съветът на министрите. Германският канцлер Ангела Меркел вече ясно заяви, че няма да даде на комисията карт бланш за преговори от страна на Германия. Има и друг въпрос: дали Европа ще съгласува последната си преговорна позиция преди президентските избори във Франция следващата пролет и парламентарните избори в Германия следващата есен.

Шестата несигурност са икономическите обстоятелства, при които ще се случат преговорите. Великобритания изглежда върви към рецесия, а компаниите поставят инвестиционните си планове в пауза. Натискът на бизнеса върху британското правителство за по-бързо придвижване ще нарасне, тъй като по-дълго изчакване означава още намаляване на доверието, а оттам и отслабване на преговорната позиция на Великобритания.

Седмата несигурност е дали самата Великобритания може да оцелее. Лорд Норт остава в историята като човекът изгубил британския съюз с Америка. Два века по-късно вече бившият министър-председател Дейвид Камерън ще бъде запомнен с това, че губи два съюза – с Европа и между Англия и Шотландия. Докато консерваторите искат Шотландия да бъде част от Великобритания извън Европа, шотландските националисти искат Шотландия в Европа без Великобритания. А предвид искането на републиканците в Северна Ирландия, водени от Шин Файн, да се съюзят отново с юга, самото съществуване на Великобритания е поставено под въпрос.

Няма начин да се намали несигурността и рискът. Правителството бързо трябва да обяви, че ще преговаря с ЕС на базата на норвежкия модел за членство в ЕИП. Трябва да покаже ясно и, че европейските граждани, пребиваващи във Великобритания са добре дошли.

Този път ще даде на Великобритания това, което компаниите искат – достъп до единния пазар. Макар че Великобритания все още ще трябва да внася средства в бюджета на ЕС, тя ще може да се откаже от отговорността си по политиките в земеделието и рибарството и да договори собствени търговски сделки (например с Индия и Китай). Присъединяването към ЕИП ще предложи допълнително предимство – предоставянето на Шотландия на възможностите, които иска при търговията с останалите 27 страни членки на ЕС.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
4
 
8
 
11
преди 4 години
Няма профилна снимка
Каква Велибритания? Няма я повече, чакаме Шотландия и Ирландия да и бият шута :) Да се гушка с Индия, пък да чака ЕС хахахаха :)
2
 
5
 
10
comet до: Mavi Goz
преди 4 години
Няма профилна снимка
Елитът на днешната западна империя (управляващ чрез поставени политици и бизнесмени) е успешен приемник на елитите на предишните западни империи, като успешно се сродява или поглъща елитите на конкурентите. Какво да противопоставят тук руснаците или китайците (дето си избиха/изгониха аристокрацията преди години, след намесата на същия западен елит), та да очакваме чак пък катаклизъм (открита война с ракети, вместо сродяване по върховете и то в краен случай). Днес войната се води на икономическия/идеологически/политически фронтове! За да печели повече, западния елит дори пренасочва (на няколко етапа в последните 40 години) капитали от Запада към Изтока и приветства емиграция (кръвен данък) в обратната посока, което доведе до обедняване на бившите ‚привилегировани граждани на Империята‘ които сега ‚възстават‘. Еми, значи следва да им бъдат донавити бурмите (като пообеднеят/отрезвеят (за англичаните); им отнемат оръжията (в САЩ); и т.н. подходи всякакви (за тоя който ‚плаща музиката‘)), но само на непослушните англичани, американци, европейци, ... , а има и послушни такива, които ще бъдат възнаграждавани щедро (по въпросът работи огромна армия ‚доброволци‘). Ако има променящ статуквото катаклизъм, той ще е между самонадуващия се Хомосапиънс и балансиращата Природа.
3
 
8
 
9
преди 4 години
Няма профилна снимка
*** англичани с колонии все още Индия, Австралия, Нова Зеландия и Канада ше мрат ...
Че БЯХА колонии, бяха. Ама сега-едва ли...
Иначе е факт, че Британската общност е голяма работа, но и това отминава...
1
 
8
 
8
comet до: Mavi Goz
преди 4 години
Няма профилна снимка
Що древни огромни цивилизации са разцъфвали и увяхвали, ... Великобритания е в процес на увяхване!, ... трудно е за унаследения манталитет на одъртелите англичаните да приемат да се конкурират с немци и други европейци в послушание за лидерство, ама така е като вече не си монополист, има конкуренция и тя те изпреарва ако не подскачаш по свирката. Западният свят се управлява днес от международен банково-корпоративен елит (многонационален) в чийто интерес не е да толерира претенции на угоени бивши привилегировани плебеи на предишна империя (с поставени клоуни за монарси и политици). Всичко тече, всичко се променя, като днес се променя формата на контрол на властващия елит, като обикновенните англичани, че и американци ... ако не слушат ‚ще го ***.т‘!
4
 
4
 
7
ing5rov до: Mavi Goz
преди 4 години
"За некои тукашни писатели това е малко трудно разбираемо, или направо непонятно - да не искаш да те ... хихи..."

Престижно и евроценностно е...цяла плеада от писатели !

Още от Европа
ЕК: Имаме последна възможност да избегнем повторение на пролетта