Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пътуванията в ЕС се възобновяват от 15 юни

Външните граници на блока няма да се отварят напълно, ще се позволява влизане на хора само от "сигурни" държави, които отговарят на определени критерии

Пътуванията в ЕС се възобновяват от 15 юни

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) представи днес допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници от следващата седмица. Границите в ЕС бяха затворени в средата на март като мярка срещу пандемията от Covid-19.

ЕК препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени до 15 юни, а външните да останат затворени за пътувания по несъществени поводи до края на месеца, предава БТА.

Според Комисията засега не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света.

Още по темата
Комисията предлага да се създаде общ списък на "сигурните"  държави, основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация. Според ЕК "сигурни" следва да бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС.

Предлага се списъкът да бъде постоянно допълван и от него да отпадат "сигурни" държави, където епидемичната обстановка се е влошила. Комисията предлага дори на граждани от "сигурни" държави да бъде отказван достъп до ЕС, когато се прецени, че създават заплаха за общественото здраве.

Според ЕК е необходимо занапред пътуванията на международни студенти да бъдат възприемани като основателен повод за допускане през границите на ЕС.

ЕК настоява за съгласуваност на решенията на страните от ЕС за възстановяване на консулската им дейност по света.

Комисията предлага от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване до ЕС на граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме