IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qatar Airways увеличи дела си в собственика на British Airways до 20%

Според катарската авиокомпания поевтиняването на акциите на IAG представлява привлекателна възможност

11:30 | 01.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Самолетната компания Qatar Airways увеличи дела си в собственика на British Airways IAG до 20%. Катарската авиокомпания се възползва от поевтиняването на акциите на британския превозвач след вота за Brexit през миналия месец, съобщава Bloomberg.

Qatar Airways, която е увеличила дела си от 15,7% до 20% на 28 юли, не планира да разширява още участието си, съобщават от компанията.

С това превозвачът от Персийския залив обявява трето закупуване на акции в чужбина през последния месец. Ходът е част от програмата за глобална експанзия. Преди това компанията закупи 10% от Latam Airlines Group – най-големия превозвач в Латинска Америка, и 49% от Meridiana Fly, която е втората най-голяма авиолиния в Италия.

Последната пазарна оценка на една от водещите световни авиолинии според нас ни предоставя привлекателна възможност да увеличим дела си в IAG”, заяви главният изпълнителен директор на Qatar Airways Акбар ал-Бакер.

Акциите на IAG, която притежава и испанската авиокомпания Iberia и ирландския превозвач Aer Lingus, са поевтинели с 23% от британския референдум за излизане от Европейския съюз на 23 юни насам. Компанията намали прогнозата си за печалбата за 2016 г. през миналата седмица заради избора на британците да излязат от Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още