IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Quantum Group е основен инвеститор в кандидата за изграждане на АЕЦ Белене

Консорциумът Global Power Equipment Group се състои от 9 компании, една от които е западноевропейска, заяви консултантът по проекта Богомил Манчев

11:30 | 01.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работната площадка на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Работната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Quantum Group Inc е основен инвеститор в Global Power Equipment Group Inc, която е готова да поеме всички разходи, свързани със строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев, който е и собственик на компанията Риск инженеринг, консултираща проекта, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Консорциумът се състои от 9 компании, една от които е западноевропейска. Окончателната оценка за цената на изграждането на АЕЦ „Белене“, приета от инвеститорите, е 8 млрд. евро. Тя включва строителството на два блока с мощност от 1 000 мегавата, както и съответната инфраструктура“, каза Манчев.

„Ако се стигне до подписване на споразумение за възобновяване на проекта и започнат преговори с българските власти, към консорциума ще се присъединят още инвеститори“, добави той.

По думите му основният инвеститор е Quantum Group, която е финансов оператор на Global Power Equipment Group.

„Стъпките, които трябва да бъдат предприети в близко бъдеще, са подновяване на преговорите. На свой ред парламентът трябва да упълномощи министъра на енергетиката Делян Добрев, който на свой ред да позволи на българската Националната електрическа компания да сключи споразумение за проекта“, отбеляза Манчев.

Относно поисканите от българския премиер Бойко Борисов 200 млн. евро като гаранция, потвърждаваща сериозността на намеренията на инвеститора, председателят на Българския атомен форум съобщи, че „средствата ще бъдат предадени на държавата, ако консорциумът се откаже от сделката по собствено желание.

Той добави, че се водят „предварителни разговори с руската компания Атомстройекспорт, която да даде съгласието си АЕЦ „Белене“ да бъде построена с участието на американски инвеститор“. Манчев обаче подчерта, че „все още не е ясно дали руската страна ще се съгласи да отстъпи правата си за използване на ядрените технологии.

„В АЕЦ „Белене“ ще работят реактори, произведени от Атомстройекспорт, но за неядреното оборудване ще се използва друга технология“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ПИТАЩА, ЦЕНАТА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ И ТОКА- До сега, за 1,39 милиарда, са произведени два и половина реактора за АЕЦ-Белене, чехския, готовия и втория полусглобен на 25% и почти цялото помощно обурудване и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория!!!- С разликата до 3,95 милиарда, само български министър, не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- Спроред консултанта HSBC, крайната цена е 5,75 милиорда евро, а усреднената себестойност на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.4 ст/кВч. - Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. - Днес Козлодуй продава по 6,5 ст!!!ПРОСТО Е, но не и за корумпирани министри - Себестойността на ТОКА (средна за 60 години) от Белене е 2,4ст. (доклад на англичаните стр.11 долу в ляво), а ЦЕНАТА на Белене е 3,95 милиарда евро при подписването... Продажната цена в доклада е 7,5 ст. средно за 60 години)- АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ МУ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...МИНИСТЪРЧЕТО ДОБРЕВ ЛЪГА В ПАРЛАМЕНТА, КАТО ДЪРТ САЦИАЛНО СЛАБ, КОГАТО КАЗА, ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА СТРУВА 20 МИЛИАРДА- А ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И... МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Не вярвам в този консорциум да не са наясно с посоката на развитие в енергетиката следователно ако инвестират, ще разчитат или на непазарни отношения с НЕК и държавата, или да се затвори под някакъв предлог АЕЦ Козлодуй. Реакторите са изчислени да работят без проблем над 50 години и едва ли имат дефекти, което означава, че могат да работят до 2040 и да произвеждат най-евтиният ток.След 2025-30 ще започнат да влизат в експлоатация нови ядрени реактори от V поколение, които произвеждат по-малко радиоктивни отпадъци и могат дза изгорят част от ОЯГ с което да решат донякъде проблема. Защо ни е нов замърсител на наша територия, тази вече морално остаряла технология, ако след 15-20 години ще можем да си построим модерна и чиста АЕЦ, ако се налага? Ами за да печели ядрената мафия и г.н Манчев. Почти съм сигурен, че ако няма вариант да се затворят 5-6 блок, инвеститорите ще си тръгнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
При цената, която спомена ядреният експерт, себестойността на произведената електроенергия ще бъде между 70 и 100лв за 1MWh в зависимост от натоварването и приетия срок за изплащане на инвестицията. Втората стойност мисля е по-близо да истината. Риска от загуби е голям защото няма вътрешен пазар, а развитието на ВЕИ поставят други изисквания към останалите мощности, които експерта нарича основни. Преди всичко през лятото и деня, PV в някои страни , а скоро и у нас ще произвеждат по-евтина електроенергия. Скоростта с която падат разходите и расте добива подсказват ,че PV ще станат основен проблем за основните мощности, които през деня ще трябва да се изключват и да са недонатоварени. за една АЕЦ това е разорително , а и технологията не го позволява. Дневното свръхпроизводство ще трябва да се акумулира така или иначе, а през дългия летен ден дори да се изключват блоковете за няколко месеца. Значи бизнес ще има само през зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още