IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Фицо: Спрете с референдумите по вътрешнополитически въпроси!

Авантюри като британския и италианския референдум застрашават ЕС, коментира премиерът на Словакия

22:32 | 02.01.17 г. 9
<p>
	Премиерът на Словакия Роберт Фицо. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: архив, Ройтерс

Премиерът на Словакия Роберт Фицо призова европейските лидери да престанат да организират референдуми по вътрешнополитически въпроси, защото според него допитванията застрашават Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, предаде Ройтерс.

През юни 2016 г. Великобритания гласува в референдум да напусне ЕС, а миналия месец италианците отхвърлиха предложение за конституционна реформа и това доведе до оставката на премиера Матео Ренци, съобщава БТА.

Крайнодесни антиимигрантски партии във Франция, Холандия, Италия и други страни искат референдуми за членството на страните в ЕС и еврозоната, отбелязва Ройтерс.

"Призовавам лидерите от ЕС да престанат с авантюри като британския и италианския референдум по вътрешнополитически въпроси, които застрашават ЕС", каза словашкият премиер, чиято страна на 1 януари предаде ротационното председателство на ЕС на Малта.

"Великобритания не е страна от еврозоната, Италия има огромно влияние върху банковия сектор и еврозоната. Какво ще правим, ако в Италия се проведе референдум за еврото и италианците решат, че не искат еврото?", коментира Фицо.

В Словакия малката крайнодясна Народна партия започна петиция за организиране на референдум за членството на страната в ЕС и НАТО. Дори ако партията събере необходимите 350 хил. подписа, избирателната активност в референдума трябва да е над 50 процента, за да бъде той валиден, отбелязва Ройтерс.

На референдум през 2003 г. над 90 процента от словаците при избирателна активност 52 процента гласуваха за присъединяване на страната към ЕС, което стана през 2004 г., припомня агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Съществуват различни видове демокрация, тъй че не си прав като казваш, че "или я има или я няма". Пряката демокрация изглежда най-честна, но тя е и най-опасна, защото при нея няма защитен механизъм, който да предпазва избирателите от грешен избор. Затова в повечето страни формата на управление е представителната демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
ПопОлизъм е винаги когато се объркват сметките на тия дето управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Пряката демокрация е мъртва. Убиха я информационните технологии, които се превърнаха в изключително ефективни инструменти за дезинформация и пропаганда. Може би в Швейцария все още работи, тъй като гражданите са обучени да мислят по-критично. Но и там е въпрос на време популизмът да победи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Демокрацията е тежка отговорност за обикновенния човек. Ако той не е подготвен за това няма как да не направи груби грешки. Това е все едно някой, който не може да шофира да се качи на кола и да я подкара в градския трафик. Катастрофата е неизбежна. Пример с въпроса от нашия референдум за 1 лев за глас - сами след няколко години инфлацията ще изяде стойноста му и ще стане очевидна несъстоятелноста му, но няма да може да се промени по друг начин освен чрез нов референдум ако резултатите от референдума са задължителни. Е и закона може да се промени.Само подготвените граждани могат да упажняват пряка демокрация, така както само обучените граждани могат да карат кола, а такива за сега изглежда са само швейцарците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
pjc50313869
преди 7 години
Мда, до някъде е така... Само че за съжаление, въпросите по референдумите са прекарани през призмата на популизма и накланят масата към нерационалния отговор на зададения въпрос. Ето няколко примера - 1. Реферндум за АЕЦ в БГ (само преди месец платихме лихвите от това ни гласуване); 2. Брекзит - тепърва ще гладеме UK как ще върти и суче да не разтрогне договорите си с ЕС по груб начин. 3. Хитлер също е избран с референду. :)Та, да няма нищо лошо в пряката демокрация, но не на всяка цена. Когато не са представени нещата в пълнотата им, народът взима неинформирани решения, а никой не носи отговорност. Така политиците имат страхотно оправдание - "вие така си решихте".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
Не мога да повярвам, че иначе меслещият Фицо говори такива работи. Да се ограничават референдумите по вътрешнополитически въпроси. Може би ще предложи да се засекрети информацията, идваща от Швейцария за техните референдуми? От това нелепо негово предложение не е голямо разстоянието до думите на Сталин - няма човек - няма проблем. Та и тук - няма рефурундум, няма проблеми за лидера. Това освен друго е и затваряне на очите на лидера пред проблемите в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
majnata
преди 7 години
"Великобритания не е страна от еврозоната, Италия има огромно влияние върху банковия сектор и еврозоната. Какво ще правим, ако в Италия се проведе референдум за еврото и италианците решат, че не искат еврото?", коментира Фицо.Който откъдето е и край на евентуалната лапаница...швабите ометоха всичко , остана за дооблизване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още