IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата от дома добива ново измерение

Citi планира да върне не повече от 40% от служителите си по офисите

17:20 | 04.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Пако Ибара. Снимка: Citi</em></p>

Пако Ибара. Снимка: Citi

В последните месеци светът не е същия и това не е тайна за никого. Предизвикателствата пред бизнеса тепърва ще се разкриват в „пълния си блясък“... „И просто ей така работата от вкъщи изведнъж стана новото нормално. След въвеждането на множество забрани в почти всички страни по света, офис работниците се превърнаха в работници от вкъщи. Ако сте имали късмет сте успели да хванете няколко неща от бюрото си в последния ден в офиса с идеята, че след кратко време отново ще сте там. Това обаче от няколко дни се превърна в няколко седмици и вече продължава няколко месеца“ , така започва аналз на Citi, посветен на технологиите, свързани с работния процес и отражението на коронакризата върху това.

Вероятно много от вас, които вече месеци се трудите от хола или трапезарията, сте разбрали едно или две неща за работата си от вкъщи - имате нужда от подходящ стол и подходящ монитор. Вече не пътувате от и до офиса, а работата и личният живот някак неизменно се смесват. И всичко това на фона на натоварено ежедневие с виртуални класни стаи на децата, нужда от време за цялото семейство, но и нужда от уединение в комбинация с битки в магазина за тоалетна хартия. 

Светът след COVID-19 определено няма да е същият. Забраните падат твърде бавно, а заплахата от вируса си седи. За много хора работно място няма как да бъде изнесено извън фирмената сграда, но огромен процент от служителите на други компании още дълго няма да се върнат в офиса, а когато това все пак стане – той ще бъде много различен в средата на социално дистанциране, пише още в анализа.

По време на уебинар за журналисти, организиран от Citi, стана ясно, че компанията всъщност планира да върне не повече от 40% от служителите си по офисите. Не и докато не бъде разработена ефективна ваксина, каза Пако Ибара, главен изпълнителен директор за институционални клиенти на Citi.

c1 c1

Той разказа, че банката е инициирала връщането на малък процент работници в офисите на институцията по целия свят, но е изправена пред постоянен проблем - градския транспорт.

„Много от служителите ни се колебаят да използват метрото или автобуса, за да отидат на работа. Ако всички живееха в близост до офисите си и можеха да се придвижват пеша, вероятно повече хора щяха да искат да се върнат“, каза още той.

Главният изпълнителен директор на Citi Майкъл Корбат пък изрази съмнения относно твърденията, че хората са повишили производителността си по време на работата от вкъщи. „Не съм много сигурен как ще се развие тази тенденция“, посочи той и уточни, че след време не би искал да види компанията на ниво, в което служителите няма как да разкриват потенциала си.

В отговор на това Пако Ибара посочи, че през първата половина на годината банката е регистрирала рекордни нива на търговия и нови договори, но това е малко вероятно да продължи.

„Имахме наистина силно представяне по отношение на приходите през първата част на тази криза, защото имаше много активност, но нашите очаквания са, че това ще се забави в следващите тримесечия", каза Ибара. 

c2 c2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още