IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой рискува политически удар, ако продължи да пренебрегва трайно безработните

Испания трябва да положи доста усилия, за да коригира икономиката си, според доклад на ОИСР

21:27 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испания, често определяна като дете за пример на Европа след предоставения ѝ спасителен заем, все още трябва да положи доста усилия, за да коригира икономиката си, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Bloomberg.

В преглед на напредъка на страната след срива на имотния пазар през 2007 г. групата казва, че уповаването на министър-председателя Мариано Рахой на краткосрочни трудови договори, заедно с неефективната данъчна система и неправилното разпределяне на помощи, рискува да засили общественото недоволство, макар че икономиката се разраства благодарение на структурните реформи. Несигурният характер на пазара на труда и трайно ниската производителност са две от основните опасности пред Испания, казва организацията.

Макар че безработицата е спаднала от пика си от 26% до около 19%, младежката безработица остава проблем, казва ОИСР. Двустепенният характер на пазара на труда – старите кадри се ползват от сигурни места в ущърб на по-младите служители на временни договори, рискува да засили допълнително недоволството, посочва докладът.

„Високият дял на дългосрочната безработица рискува да доведе до загуба на умения, недоволство и отчуждение“, казва ОИСР. „Част от отговора е продължителен силен икономически растеж, но засилването на обученията и подбора на персонал, както и по-добра подкрепа за минималните доходи, са жизнено важни“, допълва организацията.

Около 40% от младите испанци са безработни и без много умения. Близо половината от безработните са така от над година, което намалява шансовете им да се върнат на пазара на труда, тъй като уменията им остаряват, казва ОИСР.

Организацията призовава за по-добро разпределяне на ресурсите от държавните програми за търсещите работа, по-добри обучителни програми и повече подкрепа за семейства с деца, отбелязвайки, че сегашната система не прави много, за да намали неравенството сред испанците.

Макар че страната преминава през структурно подобряване за по-балансирана икономика, публичният дълг остава висок, добавя ОИСР.

Публичният дълг на Испания е нараснал почти три пъти от 2007 г. насам, след като жилищният балон приключи рязко, водейки до най-лошата икономическа криза в съвременната история. Макар че съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт е около 100%, Испания все още нарушава европейските правила, които изискват всички страни членки да поддържат съотношението под 60%.

Отбелязвайки, че трайно ниската производителност ограничава растежа, ОИСР препоръчва премахването на бариерите пред конкурентоспособността и призовава за повече финансиране за компании, фокусирани върху иновации, проучвания и развитие, за да се предотврати изтичането на мозъци.

„Ниската производителност отразява отчасти слаби умения, свръхзависимост от временни работници, слаби иновации сред бизнеса, неефективно разпределяне на капитал към компаниите с ниска производителност и високи бариери при стартирането и разрастването на бизнес“, казва ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още