Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Райфайзен Банк Интернешънъл: Спад от 4% на БВП на еврозоната

Рецесията ще рефлектира негативно върху пазарите, където оперира международната банка, и прогнозата й е дори за спад от 6% на икономиката през 2020 г.

Райфайзен Банк Интернешънъл: Спад от 4% на БВП на еврозоната

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ограниченията, свързани с мерки за разпространение на заразата COVID-19, най-вероятно ще доведат до сериозна рецесия в еврозоната, като спадът ще бъде 4% на БВП през 2020 г., прогнозира Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ).

Още по темата

От международната банка очакват, че това ще рефлектира негативно върху пазарите, където оперира РБИ, и допускат дори спад от 6% на икономиката през 2020 г.

Намалено кредитиране

В резултат на кризисната обстановка, РБИ понижава очакванията си за ръст на кредитирането през 2020 г. Прогнозата тя направи в прессъобщение.

Коефициентът на провизиране за финансовата 2020 г. към момента се очаква да се повиши между 50 и 75 базисни пункта, в зависимост от продължителността и остротата на извънредната ситуация, коментират от международната финансова група.

Австрийската банка ще се стреми да постигне съотношение разходи/приходи от около 55% в средносрочен план и започва да оценява как настоящите обстоятелства ще се отразят на показателя през 2021 г.

Промяна в целите

В средносрочен план РБИ ще се стреми да постигне консолидирана възвръщаемост на капитала от около 11%, но все още оценява влиянието на настоящата среда върху доходността през тази година.

Международната банка си поставя за цел да постигне базов собствен капитал от първи ред (CET1) от около 13%.

На база на тези цели, РБИ възнамерява да разпредели между 20 и 50% от консолидираната печалба.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Commerzbank ускорява силно закриването на клонове