Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ранен поддръжник на BioNTech ще плати дивидент от 600 млн. евро на инвеститорите

Фондът за рисков капитал MIG, ориентиран към науките за живота, е подкрепил и предишната компания на Угур Шахин и Йозлем Туречи

Ранен поддръжник на BioNTech ще плати дивидент от 600 млн. евро на инвеститорите

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Един от най-ранните поддръжници на германската биотехнологична компания BioNTech ще плати дивидент от 600 млн. евро на собствените си инвеститори, след като продаде по-голямата част от своя дял в разработчика на ваксината за Covid-19 с нетна възвръщаемост от 4500%, пише FT.

Базираният в Мюнхен фонд за рисков капитал MIG ще изплати средствата след първоначална инвестиция от малко над 13 млн. евро в BioNTech, стартиращата компания, основана от съпрузите Угур Шахин и Йозлем Туречи през 2008 г.

BioNTech, която първоначално се фокусира върху разработването на терапии за онкологични заболявания, е натрупала 425 млн. евро загуби от основаването си допреди да започне проекта за ваксина за коронавируса през февруари 2020 г., показват регулаторни документи.

Успехът на ваксината, разработена съвместно с Pfizer, обръща играта за компанията. След пускането на акциите на BioNTech за търговия на нюйоркската борса Nasdaq през 2019 г. цената им скача с почти 650%, а пазарната стойност на компанията вече е по-голяма от стойността на Deutsche Bank, котирана на Dax.

Още по темата

MIG притежаваше почти 6% от компанията след листването ѝ. Фондът продаде близо 11 млн. акции след началото на пандемията, като запази дял от под 1%.

Бенефициенти от продажбата ще са хиляди германски и австрийски инвеститори на дребно, които са вложили средно по около 20 хил. евро във фонда за науки за живота и дълбоки технологии на MIG, който държеше дяла в BioNTech.

Германската компания още не е разкрила какви са приходите ѝ от ваксината срещу коронавируса, но партньорът ѝ Pfizer заяви, че очаква продажби на стойност 15 млрд. долара тази година, което може да донесе на групата печалба в размер на около 4 млрд. долара.

Двете компании влязоха в партньорство през март миналата година, а BioNTech има отделен договор за доставка на ваксината в Китай.

MIG казва, че инвеститорите в BioNTech ще получат близо 340 млн. евро от фонда тази година в допълнение към плащането за 260 млн. евро през 2020 г.

Фондът, ориентиран към инвестициите в науките за живота, е подкрепил и първата компания на Шахин и Туречи - Ganymed, която е продадена на Astellas през 2016 г. за 1,4 млрд. долара.

Към днешна дата MIG е инвестирал около 580 млн. евро в повече от 40 компании, а дивидентът от BioNTech представлява най-голямото разпределение за акционерите в историята на компанията. Фондът наблюдава силен ръст на продуктите му в последните месеци.

Междувременно конкурентната германска биотехнологична компания CureVac съобщи, че е събрала над 517 млн. долара чрез предлагане на акции. Базираната в Тюбинген компания разработва ваксини за Covid-19 с фармацевтичните групи Bayer и GSK и подписа договор за доставка на 400 млн. дози за ЕС.

CureVac, подкрепена от основателя на SAP Дитмар Хоп, стана публична компания в Ню Йорк миналия август, след като германското правителство инвестира 300 млн. евро, за да предотврати попадането ѝ в чужди ръце.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания вдига корпоративния данък и удължава спасителния план за икономиката