IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте рискът от неизпълнение на отпуснатите заради Covid кредити във Франция

Повишеният риск произтича от възможността фирмите да забавят плащанията си с още година

17:30 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рискът от неизпълнение на задълженията на фирмите по държавно гарантираните заеми във Франция нараства, тъй като кризата с коронавируса се проточва с нови ограничения за бизнеса, предупреди инвестиционната банка Bpifrance.

Кредиторът очаква между 5,5% и 7,5% от всички гарантирани от държавата заеми като мярка в подкрепа заради Covid да останат необслужени, в сравнение с досегашната прогноза за 4,5% до 6,5% неизпълнени задължения, както прогнозира през октомври. Повишеният риск произтича от възможността, дадена наскоро на френските компании, да забавят плащанията по заемите си с допълнителна година, което увеличава риска за банките, пише Bloomberg.

кредити кредити

„Предвид липсата на предвидимост, започваме да виждаме, че много компании ще използват тази опция за забавяне“, заяви заместник-изпълнителният директор Арно Каду по време на представянето на финансовите резултати на банката. „При равни други условия това увеличава малко размера на загубите, които можем да очакваме“, предупреди той.

Въпреки че все още са на сравнително ниско ниво, нарастващият брой необслужени кредити във втората по големина икономика в еврозоната може да са признак за по-голям проблем, който ще настъпи при оттегляне на правителствените мерки за подкрепа заради пандемията. По-дългата продължителност на заема означава по-голяма вероятност за неизпълнение, особено след като Париж и 15 други департамента във Франция влязоха в нови блокади на 20 март.

Bpifrance обяви първата си загуба от създаването си през 2012 г. в резултат на увеличените провизии. Сумата, заделена за покриване на лоши заеми, е нараснала с 459% до 462 млн. евро, което води до загуба от 121 млн. евро през 2020 г.

Очакванията за неизпълнение не се отнасят до държавно гарантирани заеми, отпуснати на големи корпорации, а само за кредити, предоставени на малки и средни компании, които представляват по-голямата част от програмата на стойност 130 млрд. евро гарантирани кредити, отпуснати от началото на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още