IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте значението на закриващите борсови аукциони в Европа

Моделите за търговия в последния момент отразяват промени в пазарната структура, които трудно ще се обърнат

09:03 | 03.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ежедневният закриващ аукцион на борсите винаги е бил жизненоважна част от търговския ден. Фонд мениджърите и трейдърите разчитат на последните пет минути, за да определят цените на затваряне, които се използват за оценка на портфейли или за изчисляване на индекси, пише Филип Стафърд за Financial Times.

Възходът на пасивното инвестиране и алгоритмите за търговия обаче усилва този последен прилив на активност, като води до промяна в ритъма на ежедневната търговия на фондовите пазари в Европа.

Делът на сделките, които се извършват в тези заключителни търгове, нараства до рекордните 25 на сто през последното тримесечие на 2019 г. спрямо 17 процента през първото тримесечие на миналата година, според платформата за търговия Liquidnet.

Тази средна стойност крие някои крайности. Френският регулатор AMF например откри миналия юни, че 41% от обема на търговията с акции от индекса CAC 40 се случва по време на заключителния аукцион на Euronext Paris.

С други думи - има голям наплив на финала на търговията. Ако тенденцията не се промени, в рамките на осем години приключващите търгове могат да достигнат 50 на сто от цялата европейска търговска дейност, посочва Ребека Хели, ръководител на стратегиите и пазара Emea в Liquidnet.

Разчитането на основната борса на всяка страна за изчисляване на цените на затваряне, към които са привързани милиарди долари, през този трескав финален период е очевидна оперативна слаба точка на пазара. Сега Esma - европейският регулатор на ценни книжа, се консултира дали трябва да предприеме действия.

По-голямата картина е, че обемите на търговия с акции са потиснати. Усилията на централните банки да намалят волатилността на пазара работят, а геополитическите заплахи подрониха ентусиазма на инвеститорите да правят големи макро залози. Credit Suisse изчислява, че средните дневни обеми в Европа са спаднали с 18 на сто между 2018 и 2019 г.

По-голямата концентрация в закриващия аукцион означава по-малко възможности за активните фонд мениджъри, които искат да търгуват възможно най-бързо, и повече рискове за брокерите и маркет мейкърите, които не искат да остават с неизпълнени поръчки за деня.

Тази концентрация също поражда потенциални проблеми с ценообразуването на пазара, тъй като на следващата сутрин търговските отдели коригират своите журнали, за да отчетат неочакваните цени, които аукционите доставят.

„Ако тези единични аномални движения в цените се случват в средата на търговския ден, като след това цените се връщат на предишните нива, регулаторите и пазарните участници щяха да бият тревога“, коментира Марк Монтгомъри, ръководител на стратегиите в доставчика на данни Big XYT.

Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Тази статия алко не я разбрах, твърде специализрана за фонд менажери и познавачи на борсовите сессии отвътре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още