IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на гръцката икономика се забави през второто тримесечие

От 2010 г. до миналия месец страната зависеше от международни спасителни кредити, отпускани й в замяна на болезнено орязване на разходите и по-големи данъци

16:13 | 03.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката икономика е забавила темпа си на растеж през второто тримесечие на годината, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на гръцкия статистически институт, цитирани от БТА.

През второто тримесечие на настоящата година икономиката е отбелязала растеж от 0,2 процента спрямо 0,9 процента през периода януари-март. 

В месеците април, май, юни потреблението е нараснало с 0,5 на сто, инвестициите са запазили нивото си, износът се е повишил с 3,9 процента, а вносът - с 4,8 процента. Оповестените числа са базирани на предварителни данни и може да бъдат преразгледани.

Гръцката икономика регистрира устойчив, но скромен растеж от първото тримесечие на 2017 г., след дълбока рецесия, довела до спад на БВП с около 25 на сто.

От 2010 г. до миналия месец страната зависеше от международни спасителни кредити, отпускани й в замяна на болезнено орязване на разходите, повишаване на данъци и реформи, напомня агенцията. 

Регулирането на трудовия пазар и увеличаването на минималната заплата е сред приоритетите на гръцкото правителство, които очерта министър-председателят Алексис Ципрас на първото заседание на кабинета след реорганизацията му миналата седмица и след края на последната спасителна програма за страната през август. 

Според гръцкия премиер политическият план на правителството ще бъде оценен с положителен или отрицателен знак според това дали ще съумее да изгради една нова социална държава и по-специално според резултатите в областта на социалното осигуряване, социалните грижи, здравеопазването и образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още