IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият брой на новозаразени с COVID-19 помрачи европейските борси

Nokia се озова на дъното на Stoxx 600, след като книжата ѝ поевтиняха с 8% заради опасенията на компанията, че ще изгуби част от бизнеса си с Verizon

19:40 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия на червена територия, след като настроението на инвеститорите отново беше помрачено от растящия брой на новозаразени с коронавирус по света, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се смъкна с 0,67% до 366,48 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,97 на сто до 12 494,81 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 1,24% до 4981,13 пункта.

Британският измерител FTSE изтри 0,55% от стойността си, отбелязвайки понижение до 6156,16 пункта.

европейски европейски

В рамките на днешния ден управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард сигнализира, че институцията ще запази политиката си непроменена на следващата си среща, след като нейният масивен стимул за спешни случаи помогна за успокояване на пазарите. Лагард открехна вратата за използването на програмата за покупка на активи в размер на 2,8 трилиона евро за преследване на екологични цели, обещавайки да проучи промените във всички свои операции в борбата с изменението на климата. 

В същото време френската държавна статистическа агенция INSEE съобщи, че икономиката на Франция се очаква да се възстанови рязко през втората половина на годината. Втората по големина икономика в еврозоната вероятно се е свила със 17% през второто тримесечие след спад от 5,3% през първото тримесечие, посочват от INSEE.

Икономиката трябва да се възстанови с 19% през третото тримесечие и още 3% през четвъртото, като активността ще бъде с от 1% до 6% по ниска от нивата отпреди кризата до декември, добавиха от агенцията.

На пандемичния фронт, случаите на заразени с коронавирус в САЩ надхвърлиха 3 млн. души, като Флорида се сблъсква с недостиг на болнични легла, като редица други щати продължават да регистрират бърз ръст на инфекциите.

Отново в Европа, финансовият министър на Великобритания Риши Сунак изложи радикален план на стойност 30 млрд. паунда (37,6 млрд. долара), включващ намаляване на данъците при закупуване на жилища и храна и нов бонус за работодателите, които не уволняват служителите си, за да спаси работните места и да върне икономиката на страната към живот.

Сунак обеща да застане до компаниите, които запазят служителите си и да направи всичко възможно, за да спаси работните места и да даде надежда на семействата през следващите месеци.

При индивидуалните акции, книжата на германския кредитор Deutsche Bank поевтиняха с 1,08%, след като банката беше ударена със 150 млн. евро под формата на глоба от Нюйоркския финансов регулатор заради връзките ѝ с покойния финансов магнат Джефри Епстайн, който бе осъден за сексуални престъпления срещу малолетни.

Логистичната германска група Deutsche Post обяви 16-процентен ръст на оперативната печалба за второто тримесечие, успявайки да надмине очакванията на анализаторите. Акциите ѝ поскъпнаха с 0,68 на сто.

На дъното на Stoxx 600 се оказа Nokia, чиито книжа отчетоха спад в стойността от 8% заради опасенията на компанията, че ще изгуби част от бизнеса си с ключовия клиент Verizon заради Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още