Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Разцепва ли се Европа?

Дипломатическият сблъсък между Италия и Франция може да ескалира отвъд рамките на двете държави и да причини сериозни щети на европейската общност

Разцепва ли се Европа?

Италианските вицепремиери Луиджи Ди Майо и Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Франция и Италия са в дипломатическа криза, провокирана от последната среща на италианския вицепремиер Луиджи ди Майо с представители на движението на „жълтите жилетки“, пише Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

Ди Майо изрази подкрепата си към протестиращите във Франция, които се готвят да представят и листа със свои кандидати на изборите за Европейски парламент през май. Действията на италианския вицепремиер бяха последвани от отзоваването на френски посланик в Италия, като Париж обвини Рим в отправянето на словесни атаки "без прецедент след Втората световна война".

Двете визии за Европа

Необичайно е за две от страните основателки на Европейския съюз (ЕС) да имат подобен конфликт. Също така обаче е необичайно и Италия да има правителство, което е толкова открито враждебно настроено срещу блока. Всичко това говори, че зад дипломатическата криза всъщност се крие много по-дълбок разрив в Европа.

Безспорен факт е, че френските и италиански управляващи вече имат много различни виждания за бъдещето на Съюза. Докато френският президент Еманюел Макрон има амбиции за по-задълбочено сътрудничество между страните членки по отношение на външните, военните и икономическите въпроси, то управляващите популисти в Италия – партия „Лига“ на Матео Салвини и „Пет звезди“ на Луиджи ди Майо, се сближават с останалите популистки правителства в Австрия, Полша и Унгария, които са или насърчаващи евроскептичните възгледи, или в открит конфликт с Брюксел.

Избори на хоризонта

Трябва да се има предвид, че двете новоизбрани правителства трябва да осигурят някаква легитимност на контрастиращите си визии, тъй като се задават избори за Европейски парламент.

Париж и Рим вече показаха отчасти какъв ще е привкусът на предстоящата предизборна кампания, в която ще изпъкнат различията, съществуващи в Европа, касаещи основната същност, цел и структура на ЕС.

Различните реформи

Контрастните отношения с ЕС се пренасят и на вътрешнополитическата сцена. Опитът на френския президент да укрепи Европа създаде конфликт с движението на „жълтите жилетки“ в страната, докато усилията на италианското правителство да изпълни обещанията към електората си му създадоха проблеми с Брюксел.

Макрон се опитва да въведе много амбициозна програма от икономически реформи - мярка, която провали не едно правителство в последните десетилетия. Брюксел приветства реформите, но те бяха посрещнати противоречиво във Франция.

В контраст на Париж, италианското правителство възприе обратния подход към икономическата политика. Популисткото правителство реши да изпълни две ключови изборни обещания - т.нар. "Граждански доход" (безусловно базов доход) и пенсионната реформа, въпреки че Италия от десетилетия се сблъсква с икономическа стагнация и увеличаващ се дълг.

Рим и Брюксел бяха в конфликт няколко месеца, касаещ бюджета на страната за 2019 г., който популистите трябваше да преразгледат няколко пъти, за да може той да отговори на критериите на ЕС за фискална устойчивост.

Ще се реши ли спорът?

Френско-италианската криза може да намалее донякъде след европейските избори. Но проблемът ще бъде наистина решен, само ако има промяна в идеологията на някое от двете правителства или ако ЕС може да предложи по-голяма гъвкавост в областта на икономическата политика и по-голяма ефективност в областта на миграцията. За момента нито една от опциите не изглежда постижима в близко бъдеще.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

6
 
7
 
2
преди 3 месеца
Дано ес се разпадне възможно най-скоро. Писна ми от комунизъм от 1944 до днес вече 80 години гоним. Не може президент на ес да чете реч на паметника на маркс в трир през 2018 и да се възхищава на това колко велико е делото на маркс и енгелс за равенство и социална справедливост.
4
 
15
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Аз силно защитавам съществуването на ЕС, но мисля, че в момента трябва да има радикални промени, за да спре компроментирането му. Значи политкоректните веднага ще ме причислят към евроскептиците. НЕ ИСКАМ да ме причисляват където и да е. Имаме изместени принципи, а очакваме резултати от принципи, ако не бяха изместени. Няма как да стане. Макрон беше избран с твърде силна открита пропаганда (неволно я наблюдавах), за да не дойде Марин льо Пен, сега правел радикални реформи и затова имал проблеми. Путин се опитва да внесе подобни промени в пенсионната система, но политкоректните от ЕС злорадстват за загуба на негово одобрение. Само не искат да забележат, че той има толкова много проценти, че има накъде да падат, за разлика от нашия Падишах например. ИСКАМ да ви илюстрирам манипулативната политика, която не води доникъде. Нападки към италиянците - развява се думата популисти, но ако същите неща прави Меркел например, не са популистки. Безпокойството ми е, че или не знаят политиците, или нарочно го правят, но те НАЙ-МНОГО клатят лодката, наречена ЕС. Липсва почтеност в отношенията. Бих искала Западна Европа да се освободи от високомерното си чувство към Източна Европа - не сме й бивши колонии. Имаме различия в историята и духовността, а какво по-голямо богатство от различията в една обща европейска култура? БГ не може да има Южен поток, но Германия може да има Северен поток 2. А французи и италиянци няма да се скарат трайно, това е сигурно.

Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион