IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за добив на газ на Socar растат с 6,8% през 2015 г.

Компанията е един от акционерите в Южния газов коридор, на който Европа разчита за разнообразяването на газовите доставки

14:41 | 05.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производствените разходи за природен газ на Socar са се повишили с 6,8% през 2015 година, става ясно от годишния доклад на азербайджанската компания. Поделението, което се занимава с добива на природен газ в холдинговата структура на Socar - Azneft, пък намалява производството с 4% до 6,14 млрд. куб. метра спрямо 2014 година, допълва Natural Gas World.

Прогнозите на компанията са за продължаващ спад на добива - до 5,65 млрд. куб. метра през 2016 година.

Държавната компания Socar е един от акционерите в подкрепения от Европа проект Южен газов коридор, по който ще тече газ от Каспийския регион към Стария континент. Надеждата, е че така ще бъде намерена алтернатива на руския газ.

Плановете са в процес на изпълнение - компанията е инвестирала 559 млн. долара под формата на капиталови разходи в първата половина на 2015 година за първия сегмент от "коридора" - Южнокаспийския газопровод.

Следващите стъпки - Трансанадолският газопровод (TANAP) и Трансадриатическият газопровод (TAP) също се строят активно.

Прогнозите са, че първите количества газ от Южнокаспийския газопровод към Турция ще бъдат доставени през 2018 година. Година по-късно и в Европа ще могат да получат газ от Каспийския регион.

По Южния газов коридор и България може да получава газ от Азербайджан - чрез газовата връзка ICGB, която ще свързва Комотини и Стара Загора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Започвам да се отчайвам, че ще се намери алтернатива на руския газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още