IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Различията между водещите икономики по въпросите на климата остават

Темата се обсъжда отново от министрите на околната среда на групата на седемте най-развити икономики

17:41 | 11.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Различията между САЩ и другите водещи икономики по отношение на изменението на климата остават и вероятно ще продължат. Това коментира министърът на околната среда на Италия Джан Лука Галети, цитиран от Ройтерс.

Министрите на околната среда на групата на седемте най-развити икономики се срещат днес и утре в Италия, за да обсъдят споразумението за климата от Париж, устойчивото развитие и отпадъците в морето.

„Позициите за споразумението от Париж са много далечни и ще останат такива“, коментира Галети в кулоарите на срещата на министрите на околната среда на страните от Г-7.

Този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще оттегли САЩ от Парижкото споразумение. Същевременно германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Емануел Макрон и италианският премиер Паоло Джентилони заявиха, че споразумението от Париж не може да бъде предоговорено.

Според Тръмп обаче климатичните промени са измама, а споразумението от Париж ще подкопае американската икономика, ще намали работните места и ще постави страната в неизгодно положение в сравнение с конкурентите й.

Според Патриша Епиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата, обаче Скот Прут, ръководител на Американската агенция за опазване на околната среда, е казал пред делегатите по време на откриването на срещата, че САЩ искат да продължат да полагат усилия за борба с изменението на климата.

"Той също така спомена, че иска да се ангажира със секретариата на ООН по въпросите на изменението на климата", каза тя.

Тръмп каза, когато обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, че администрацията му ще започне преговори или да се върне отново в сделката, или да сключи ново споразумение при "условия, които са справедливи спрямо САЩ“, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още