IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата в заплащането между половете в Европа се свива минимално през 2020 г.

Жените получават средно 86 цента за всяко евро, което мъжете изкарват

16:00 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Жените в Европейския съюз продължават да получават по-малко от мъжете и през 2020 г. Разликата в заплащането в Европа е намаляла съвсем малко през тази година – дамите получават с 14,1% по-малко от господата спрямо 14,5% миналата година, показват актуални данни на Евростат, цитирани от Европейската комисия по повод днешния Европейски ден на равното заплащане.

Жените получават средно 86 цента за всяко евро, което мъжете изкарват. Това означава, че дамите трябва да работят с 51 дни повече, за да получат толкова, колкото техните колеги от мъжки пол.

„Това е резултат от социално-икономическо неравенство с течение на живота, при което жените излизат на пазара на труда, напредват в кариерата си, докато поддържат правилния баланс между работа и семейни отговорности“, посочват в съвместно изявление вицепрезидентът на Европейската комисия Веря Йоурова, еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит и еврокомисаря по равенството Хелена Дали.

С това темпо би отнело десетилетия или дори векове, за да се постигне равно заплащане между половете, се казва още в позицията.

„Пандемията изостри тези структурни междуполови неравенства, както и риска от бедност“, се казва в съобщението.

Жените имат непропроционално голямо участие в работния процес по осигуряването на основни обществени услуги. Те също така имат преобладаваща роля и при заемането на работни места, които не влизат в обхвата на системата за социално осигуряване, посочват още от ЕК.

В позицията си от комисията допълват, че през идните седмици ще бъде представени обвързващи мерки за прозрачно заплащане. „Адекватната минимална заплата може да изиграе роля в помагането за намаляване на разликата в заплащането между половете, тъй като повече жени, отколкото мъже изкарват минимална заплата“, посочват още от ЕК.

Факторите зад съществуването на разликата във възнаграждението са различни – жените по-често работят на непълно работно време, потърпевши са от т. нар. корпоративен „стъклен таван“, работят в сектори с по-ниско заплащане и по-нископлатени работи и често се налага да поемат преобладаващите грижи за семейството си и др.

Въпреки че разликата в заплащането остава относително непроменена, 9 от 10 европейци – и от двата пола, смятат, че е неприемливо жените да получават повече от мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още