IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разногласия между ЕЦБ и ЕК са отложили отварянето на кипърските банки

Piraeus Bank все пак придоби подразделенията на кипърските банки в Гърция за 524 млн. евро

17:22 | 26.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Разногласия между ЕЦБ и ЕК са отложили отварянето на кипърските банки

Отварянето на кипърските банки е било отложено заради разногласия между Европейската централна банка и Европейската комисия, заяви представителката на кипърската централна банка Алики Стилияну, цитирана от РИА „Новости“.

Кредитните институции в средиземноморската държава трябваше да подновят работа днес след 10-дневна пауза с изключение на нарочените за преструктуриране Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank (позната и под местното си наименование Laiki), но кипърската централна банка неочаквано промени решението си и обяви, че банките няма да работят до 28 март.

„В понеделник управителният съвет на ЕЦБ взе решение да подновят работа онези банки, които не са в процес на преструктуриране. Ние взехме това под внимание и разпространихме съответното изявление. След това имаше намеса от страна на Европейската комисия, която е преценила нещата по друг начин. Бе решено банките да не започват работа от днес“, каза Стилияну.

Тя се извини на вложителите за причинените тревоги.

ЕЦБ, Европейският съюз и Международният валутен фонд са кредитори на Кипър, като вчера те обявиха постигането на споразумение за спасителна помощ за страната в замяна на съкращаване на разходите и оздравяване на финансовата система. Разногласията сред тях обаче могат да доведат до проблеми в предстоящото преструктуриране на банковата система.

По думите на Стилияну в момента преговорите за оздравяването на банковата система продължават. Кипърските власти възнамеряват да ликвидират Laiki Bank, като прехвърлят „добрите“ ѝ активи и депозитите до 100 000 евро в Bank of Cyprus, но вложителите с депозити над 100 000 евро в двете банки ще загубят между 30% и 40% от стойността на активите си според различните съобщения.

Междувременно гръцката Piraeus Bank обяви, че все пак е придобила подразделенията на 3 кипърски кредитни институции – споменатите Bank of Cyprus и Laiki, както и Hellenic Bank – за 524 млн. евро. Техните клонове  - около 320 на брой с 5 000 служители - ще подновят работа утре.

Сделката увеличава общите активи на Piraeus Bank до 95 млрд. евро, клоновете – до 1 600 и служителите в Гърция – до 24 000.

Гръцките банки не са в много по-добро състояние от кипърските, но разполагат са достъп до ликвидността, осигурявана от ЕЦБ в рамките на споразумението между Гърция и „тройката“ международни кредитори.

Сделката по придобиването, която първоначално бе обявена в четвъртък, в неделя вечерта бе спряна, тъй като кипърските власти искаха да използват подразделенията на своите банки в Гърция като разменна монета при сключването на споразумението с кредиторите.

Очаква се придобиването на активите им от Piraeus Bank да помогне за преодоляването на финансовите проблеми най-малко на гръцката банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Браво! Много информираща статия, но липсва всякаква аналитична част или поне елементарно разглеждане на евентуалните конкретни възможности за развитие на решението на ситуацията в Кипър!Също така е добре да не повтаряте непрекъснато едни и същи факти ОСВЕН ако не е необходимо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още