IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разписанието на British Airways се възстановява след тежкия компютърен срив

Британският превозвач анулира всички полети следобед и вечерта в събота от Хийтроу и Гетуик след „много тежко смущение“ на системите в цял свят

13:48 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разписанието на полетите на British Airways постепенно се възстановява, след като авиокомпанията излиза от огромен компютърен срив, който засегна хиляди пътници по целия свят през почивните дни и хвърли съмнения върху агресивната стратегия за намаляване на разходите на главния изпълнителен директор Алекс Круз.

Британският превозвач е анулирал 50 полета, или около 6% от общо планираните 852, до и от основния си хъб на летище Хийтроу в понеделник, сочи уебсайтът на компанията. Още 66 маршрута са със закъснение. Това означава, че общият брой на анулираните полети през летищата Хийтроу и Гетуик от събота достига 583, сочат изчисления на Bloomberg.

British Airways отказва да конкретизира данните за засегнатите полети или клиенти.

Продължаваме да постигаме добър напредък във възстановяването на дейността ни след огромния срив на компютърните системи, който сериозно засегна нашата дейност в цял свят“, заяви компанията в съобщение от понеделник. В неделя Круз се извини на клиентите във видео, като заяви: „Знам, че това е едно ужасно време“.

British Airways анулира всички полети следобед и вечерта в събота от Хийтроу и Гетуик след „много тежко смущение“ в цял свят на компютърните системи, управляващи чекирането, сортирането на багажа и резервациите. Сривът съвпадна с началото на ежегодния дълъг уикенд в края на май във Великобритания, както и с тридневния уикенд около Деня в памет на загиналите във войните в САЩ, с който се отбелязва неофициалния старт на лятото в страната.

Акциите на компанията поевтиняха с 3,8% сутринта в понеделник.

Оперативният срив се случва година, след като Круз беше избран за главен изпълнителен директор на British Airways - подразделение на IAG. Основната му мисия е да намали разходите и да подобри рентабилността на превозвача.

Мерките в 4-годишната му програма за увеличаване на маржовете включват премахването на почти 700 работни места, както и намаляването на разходи за поддръжка, аутсорсинг на някои технологични операции и преминаването към платена храна за кратките полети.

Круз заяви, че според British Airways причината за компютърния срив е проблем с електрозахранването и „няма доказателства за кибератака“.

Миналия септември срив на компютърната мрежа спря системата за чекиране на British Airways, което доведе до закъснения в цял свят. По-рано този месец летище Гетуик пък съобщи за проблеми със системата си за сортиране на багажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още