IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпространението на коронавируса в Италия хвърли в паника европейските борси

Авиокомпаниите се оказаха най-големите губещи в индекса Stoxx

19:29 | 24.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия на червена територия, тъй като инвеститорите останах предпазливи заради разпространението на епидемията от коронавирус в Италия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Stoxx 600 се раздели с 3,79%, като завърши деня на ниво от 411,86 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 544,09 пункта, или 4,01%, до 13 035,24 пункта.

Френският индекс CAC се понижи с 237,85 пункта, или с 3,95%, до ниво от 5791,87 пункта.

Британският измерител FTSE отчете спад от 247,09 пункта, или 3,34%, до 7156,83 пункта. 

Опасенията около разпространението на коронавируса доминират в медиите по света, а заразата хвърли сериозна сянка и върху Европа, след като Италия въведе извънредни мерки за справяне с епидемията, като в страната вече са регистрирани седем смъртни случая, дължащи се на заразата.

Иран и Южна Корея също отчитат рязко покачване на случаите на заразени с коронавируса. Над 79 хил. случаи на заразени са регистрирани по света, като тези с фатален край достигат 2621 души.

По-рано днес стана ясно, че настроението сред германския бизнес не е било повлияно негативно от епидемията от коронавирус. Това предполага, че инвеститорите са уверени в краткосрочното въздействие на заразата, а забавянето на икономиката е останало далеч в 2019 г.

Индексът на бизнес настроенията на института Ifo се повишава до 96,1 пункта през този месец в сравнение с отчетените 95,9 пункта през януари и въпреки очакванията за спад до 95,3 пункта. Показателят за бизнес очакванията също отчита повишение до 93,4 пункта през февруари от измерените 92,9 пункта през януари.

европейски европейски

В рамките на днешния ден управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард започна публична консултация относно прегледа на институционалната стратегия с първото пряко видео обръщение от ръководител на ЕЦБ към гражданите на еврозоната, излъчено в Twitter.

Лагард направи изказването, за да призове обществеността да сподели мнението си за паричната политика. Видеото с обръщението на Лагард беше публикувано в Twitter заедно с прессъобщение, очертаващо плановете на ЕЦБ.

„Еврото всъщност принадлежи на всички нас - то принадлежи на вас“, каза Лагард във видеото. „Затова трябва да се вслушаме във вас при този преглед на стратегията. Стабилните цени ви помагат да вземате решения в много аспекти от живота си, от спестяване до заеми и от разходи до инвестиране. Моля, споделете с нас своите идеи и притеснения", добави тя.

При индивидуалните акции книжата на авиокомпаниите отчетоха най-сериозни спадове в стойността си. Тези на EasyJet се сринаха с 16,5 на сто, докато акциите на Ryanair поевтиняха с 13%, следвани от спада в стойността на British Airways – 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още