IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разривът между ЕС и Полша изглежда ще се задълбочава

Премиерът на източноевропейската страна Беата Шидло обвини Еманюел Макрон в арогантност заради негово изказване след срещата с българския президент

21:17 | 25.08.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Полша Беата Шидло. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Полша Беата Шидло. Снимка: Ройтерс

Изолацията на Полша в Европейския съюз (ЕС) явно ще се задълбочава и тонът между държавите членки ще се изостря, стана ясно днес от изказване на президента на Франция Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата с българския президент Румен Радев.

На журналистически въпрос, свързан с позицията на Полша за директивата за командированите работници – основната тема на днешните срещи на Макрон с Радев и премиера на България Бойко Борисов, френският държавен глава коментира: „Полша не е страната, която очертава посоката, по която да се развива Европа. Полша, обратно, е страна, която върви срещу европейските интереси“.

„Полша няма никакво отношение към определянето на насоката, по която върви ЕС. Европа е създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Европа е пространство, което се създаде въз основа на ценности и демократични убеждения, а Полша ги нарушава“, допълни той.

Конфликтът между ЕС и Полша се зароди заради нежеланието на страната да приема мигранти и категоричният й отказ да изпълни квотите за прием на мигранти от Гърция и Италия с цел солидарност с държавите на първа линия на бежанската вълна, както и за презаселване на сирийски бежанци от Турция. Квотата на Полша е за малко над 6 хил. души.

Заради това Европейската комисия (ЕК) започна и наказателна процедура срещу Полша, Чехия и Унгария, за което днес напомни и Макрон.

След това законовите промени, с които правителството във Варшава на практика овладя съдебната система, доведоха до още по-тежък разрив с Брюксел. ЕК заговори и за отнемане на правото на глас на страната в съвета на ЕС.

Полша е и един от най-гласовитите противници на предлаганите от Франция промени в директивата за командированите работници, които днес България подкрепи, поне принципно. Преди нас Макрон постигна съгласие по темата и с политическите лидери на Австрия, Словакия и Румъния.

Полша обаче остана встрани от обиколката му из Източна Европа, която приключва у нас и с която той иска да възстанови контактите на страната му с изтока.

Според Макрон ситуацията в страната показва погрешна стратегия на полското правителство и доказва в каква степен то „разсъждава извън Европа“ и страната изостава от Европа. „Полският народ заслужава повече“, заключи той.

Премиерът на Полша Беата Шидло реагира остро на изказването на държавния глава на Франция, обвини го, че не разполага с политически опит и определи коментарите му за страната й като „арогантни“, предава Ройтерс.

„Препоръчвам на президента (на Франция – б.ред.) да възприеме по-помирителен тон. Може би неговите арогантни коментари са резултат от липсата на (политически) опит", коментира Шидло в изявление до информационната агенция.

"Препоръчвам на президента да се съсредоточи върху собствената си страна, може би ще успее да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за френските граждани като тези, които са гарантирани от Полша", казва още тя.

Според нея Макрон, който обвинява правителството на Полша в отблъскване на ценностите на ЕС, "няма да реши бъдещето на Европа", тъй като то се чертае от всички членове на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Всички в Източна Европа са недоволни от политиката на Брюксел .Разликатае ,че Полша и Унгария си го казват в прав текст ,а ние и останалите мълчими отговаряме само с йес сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Напускай ама какво беше Полша преди ЕС??...нов СИВ ли ще търсят, поляците не са Великобритания, тяхната сметка ще е мн. по-дебела и бързо ще заприличат на украйна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
skalen orel
преди 6 години
Таз пък....Свикай си референдум и това е...Като не ти изнася напускай..Направи си ваш съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още