IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват изпълнителния директор на HSBC Турция за обида на Ердоган

Разследването е свързано с активността на Селим Керванчъ в Twitter преди пет години по време на големите протести срещу президента

14:50 | 31.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турската прокуратура започна разследване срещу изпълнителния директор на турския клон на HSBC Holding Plc по подозрения в обида на президента Реджеп Ердоган, съобщават турски медии, цитирани от Bloomberg. Това е и най-високопоставеният представител на международна компания, обвинен в рамките на турската чистка срещу противниците на властта.

Разследването е свързано с активността на главния изпълнителен директор Селим Керванчъ в Twitter преди пет години по време на големите протести срещу Ердоган. Кадрите представляват част от германския филм от 2004 г. Downfall, чието действие се развива по времето на последните дни на Адолф Хитлер и победата срещу нацистка Германия, съобщава в. Cumhuriyet.

Керванчъ е дал показания под клетва още през септември, като от турския клон на HSBC отказват да коментират случая.

Свободата на изразяване в Турция беше значително ограничена след протестите от 2013 г., които от мирни демонстрации прераснаха в продължило със седмици недоволство срещу правителството.

Репресиите нараснаха след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г., за които Анкара обвинява мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен.

В Турция обидата срещу президента представлява престъпление и само през 2017 г. над 6030 души бяха разследвани по такова обвинение, а половината от тях бяха осъдени по данни на Human Rights Watch.

Турция също така е и страната с най-много журналисти зад решетките – най-малко 68 души, задържани заради работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още