IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват лидера на най-големия държавен фонд в света за неуместно поведение

Ръководителят на Норвежкия суверенен фонд приел съмнително пътуване в луксозен чартърен полет след конференция в САЩ

20:04 | 19.04.20 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Норвежкия суверенен фонд Ингве Слингстад.&nbsp;<em>Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Норвежкия суверенен фонд Ингве Слингстад. Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Главният изпълнителен директор в оставка на Норвежкия суверенен фонд, който е най-големият в света, може да бъде разследван в родината си, след като приел пътуване вероятно в нарушение на етичните правила на фонда, предава Bloomberg.

Norges Bank, която наблюдава инвестиционния фонд на стойност почти 1 трлн. долара, ще разследва дали предприет полет миналата година на главния изпълнителен директор Ингве Слингстад е бил уместен, съобщи банката.

Слингстад, който обяви решението си да се оттегли като ръководител на фонда през октомври, след като спечели овации за представянето си през последните 12 години, приел предложението за пътуване в луксозен чартърен полет със самолет Boeing 777 от Николай Танген. 53-годишният мениджър на хедж фонд и основател на AKO Capital трябва да замени Слингстад като главен изпълнителен директор на Норвежкия суверенен фонд по-късно тази година.

Случката се прибавя към въпросите относно избора на Танген за ръководител на фонда, тъй като той е подложен на критики от норвежките медии заради честите си пътувания със самолет, смятани за неуместни за пазителя на спестяванията на цялата страна. Тя поражда безпокойство и относно процеса по избор, в резултат на който Танген стана новият главен изпълнителен директор макар фондът да съобщава, че Слингстад не е участвал във вземането на решението.

„Ингве Слингстад твърди, че е бил поканен в рамките на дейността на банката“, заяви в имейл Ойстен Олсен, гуверньор на централната банка и президент на изпълнителния борд на фонда. „Слингстад посочва, че е трябвало да вземе редовен полет към родината, платен от Norges Bank. Сега банката ще направи преглед на пътуването, за да се увери, че то е било предприето в съответствие с етичните й правила“, допълни Олсен.

Пътуването, за което първи съобщи норвежкият вестник VG, било уредено в рамките на обичайната работа на Слингстад по участия в конференции по света. Танген поканил Слингстад да участва в събитието, което се състояло миналия ноември. Конференцията се наричала „Обратно в университета“ и се провела в Wharton Business School. Слингстад участвал в панела „От какъв вид икономическа система се нуждаем, за да просперираме през идното десетилетие и след това“, съобщава фондът.

„Norges Bank покри разходите за полета на Ингве Слингстад до Ню Йорк, както и билетът за влака до Пенсилвания“, отбелязва фондът в писмен отговор на въпроси. AKO Capital, която е инвестиционната компания, притежавана от Танген, „не е бизнес връзка. Когато ние от Norges Bank уреждаме собствени семинари, имаме обичай да покриваме разходите за храна и хотел на ораторите. Когато самите ние сме оратори, обичайно участваме в закуски, обеди и вечери, свързани със събитието, разходите за които обичайно се плащат от организатора. В някои ситуации организаторът на конференцията плаща и хотела, ако някой е определен за оратор. Ингве Слингстад се е върнал по практични съображения с чартърен полет от Пенсилвания до Осло. Тези разходи са били покрити от Танген“, се казва още в съобщението на банката.

Събитието включвало частен концерт на Стинг на цена от 1 млн. долара, който също бил платен от Танген, съобщава VG.

Фондът информира, че Слингстад не е участвал в процеса по подбор на наследника си. Това решение е било взето от централната банка. „Слингстад по никакъв начин не е участвал в процеса по подбор“, съобщава фондът.

Танген е поел разходите по пътуването на още един пътник, неговия дългогодишен приятел и прокурор Фредрик Сейрстед. От канцеларията на премиера Ерна Солберг заявиха в неделя, че прокурорът вече не е викан за консултации по въпроси, свързани с Танген, предвид връзките помежду им.

Опозиционните партии в Норвегия поискаха от правителството да провери потенциално неуместно поведение, съобщи VG в неделя. Министърът на труда и социалните въпроси Торбьорн Рое Исаксен, който по онова време отговарял за търговията и промишлеността, също е участвал в събитието, въпреки че правителството платило пътуването и престоя му.

Календар с ангажименти

За Слингстад такива събития са нормални и са част от работата му като главен изпълнителен директор на суверенния фонд.

„Слингстад има широки контакти с други фондове и инвеститори“, съобщи фондът. „Николай Танген е един от хората, с които е естествено Слингстад да поддържа контакти в качеството му на ръководител на AKO Capital. Контактите между Танген и Слингстад се основават на професионалните им роли като лидери на съответните им организации“, се допълва в съобщението.

Танген, който беше подложен на критики от местната преса заради решението на компанията му да използва държави данъчен рай, неотдавна трябваше да се откаже от свои по-ранни изявления за наследствените данъци, тъй като те не отговаряха на изискването на фонда главният му изпълнителен директор да се въздържа от политически изявления.

Той трябва да встъпи в длъжността на главен изпълнителен директор на суверенния фонд през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 3 години
това като в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още