IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват трейдъри на Deutsche Bank и HSBC за манипулирането на Libor

Във фокуса на следствието попадат и служители на Societe Generale, Credit Agricole, Nomura и Английската централна банка

11:23 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трейдъри на Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc, Societe Generale SA и Credit Agricole SA попаднаха във фокуса на разследване за манипулирането на лихвени проценти, което миналия месец стана причина Barclays Plc да бъде глобена с 450 млн. долара, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат със случая.

Регулаторите разследват вероятната роля на Майкъл Зрихен от Credit Agricole, Дидие Сандер от HSBC и Кристиан Битер от Deutsche Bank, посочва източникът на Bloomberg, пожелал анонимност поради продължаващите следствени действия.

Филип Морюсеф, който миналия месец беше уволнен като трейдър на деривати в Nomura Holdings Inc. в Сингапур, също е разследван за ролята си в аферата около Barclays, където е работил между 2005 г. и 2007 г.

През юни Barclays, втората по големина на активите британска банка, беше глобена с рекордните 451 млн. долара от регулатори във Великобритания и САЩ за манипулирането на Libor (London Interbank Offered Rate) - усредненият лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар.

Трейдърите са манипулирали Libor, който се използва като референтен курс за определяне на лихвата при различни банкови операции, за да увеличат печалбата си.

В разследването са замесени и представители на Английската централна банка (АЦБ), които бяха обвинени за това, че са насърчавали банки да споделят вътрешна информация.

След натиск от страна на регулаторните органи и британския парламент, трима членове на висшия мениджмънт на Barclays – председателят на банката Маркъс Агиус, изпълнителният директор Робърт Даймънд и главният оперативен директор Джери Дел Мисиер – подадоха оставка.

По информация на щатската комисия за търговия с фючърси един от трейдърите на Barclays се е опитал да координира стратегията си с най-малко четирима други трейдъри в опит да спечели от позиции по някои фючърсни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още