IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS очаква да бъде глобена заради Libor повече от Barclays, но по-малко от UBS

Разговорите с регулаторите включват и други ангажименти, включително и оставки на висши ръководители на банката, разкрива ВВС

16:09 | 12.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RBS очаква да бъде глобена заради Libor повече от Barclays, но по-малко от UBS

Royal Bank of Scotland (RBS) преговаря с регулатори от Великобритания и САЩ относно глобите, които трябва да плати за манипулирането на Libor, съобщава ВВС.

Според бизнес редактора на медията Робърт Пестън глобите ще възлязат на няколко стотин милона паунда – повече от платените 290 млн. от друга британска банка - Barclays

През миналия месец швейцарският банков гигант UBS плати 940 млн. паунда заради опитите си да манипулира лондонския междубанков лихвен процент. 

„RBS вярва, че ще плато по-малка глоба от UBS. Банката е готова да приеме унижението, когато глобата стане факт. Според запознати електронните съобщения, разменяни между служителите на банката, са особено шокиращи”, каза Пестън.

Разговорите с регулаторите включват и други ангажименти от страна на RBS, включително и оставки на висши ръководители на банката, разкрива той. Главният изпълнителен директор на Barclays Боб Даймънд бе принуден да подаде оставка.

Сред ставките на Libor, които трейдъри на RBS са се опитвали да манипулират, са тези по депозити в долари, швейцарски франкове и йени.

„Пазарните манипулации са продължили и през 2010 г., далеч след като мениджмънтът на RBS бе сменен след краха на банката и частичната й национализация. Ръководството не е било наясно до уведомяването му от регулаторите през 2011 г.”, пише редакторът на BBC.

Бордът на банката обаче не смята, че главният изпълнителен директор Стивън Хестър трябва да си подаде оставката. „Няма доказателства, че той е бил в течение на нечестните сделки чрез подправяне на ставките, докато е бил зает с финансовото стабилизиране на банката.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още