IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS продава Coutts International на швейцарска банка

Британският кредитор най-вероятно ще получи под 600 млн. долара за продажбата на международното си поделение за частно банкиране на UBP

13:15 | 27.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Royal Bank of Scotland Group (RBS) продава международния си бизнес с управление на активи Coutts International на базираната в Женева, Швейцария частна банка Union Bancaire Privée (UBP). По този начин британската банка слага край на дългогодишните опити да се раздели с подразделението си, отбелязва Wall Street Journal.

Подробностите около сделката не се разкриват, въпреки че според запознати продажната цена е под първоначално очакваните от анализаторите 600 млн. долара.

RBS, която е 80% собственост на британското правителство, водеше продължителни преговори за продажбата на Coutts International, която притежава от 2000 г. насам. Това е една от многото швейцарски частни банки, които ще бъдат продадени, тъй като пазарът бе разтърсен от нови регулации.

UBP приключи сделката, след като към поделението на RBS прояви интерес и Credit Suisse Group, твърди пред WSJ запознато със случващото се лице.

След сделката UBP ще се снабди с бизнес, управляван от локации, измежду които Швейцария и Азия. Coutts International управлява активи за близо 30 млрд. шв. франка (31 млрд. долара). В последните години стратегията на UBP бе разширение чрез придобивания. През 2013 г. тя се съгласи да купи международния бизнес с частно банкиране на Lloyds Banking Group.

Същевременно RBS ще се фокусира върху частното банкиране във Великобритания, като още миналата година намекна, че ще продава международното си звено. От RBS поясняват, че положителният ефект върху капитала ще бъде „умерен“.

През последните години швейцарските банки са поставени под натиск от страна на правните власти, най-вече американските, които искат да проследят недекларирани сметки на свои граждани. И Coutts International, и UBP взеха участие в доброволно оповестяване на недекларирани сметки по линия на програма на Министерството на правосъдието на САЩ. Проверката може да доведе до финансови санкции, но ще гарантира и че банките няма да бъдат обвинявани и осъдени в САЩ поради това, че са помагали на свои клиенти да укриват данъци.

Като цяло прекомерният натиск от чужбина увеличи цената за правене на бизнес на швейцарските частни банки, като редица бяха предложени за продажба. Базираният в Цюрих кредитор Julius Baer Group наскоро придоби швейцарския бизнес на израелската банка Bank Leumi. Миналата година HSBC Holdings се съгласи да продаде операциите си по частно банкиране на лихтенщайнската LGT Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още