Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

RBS с по-голяма загуба от очакваното през второто тримесечие

Най-голямата държавна британска банка заделя повече провизии за съдебни разходи

RBS с по-голяма загуба от очакваното през второто тримесечие

Снимка: архив, Ройтерс

Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) отчита по-голяма загуба от очакваното през второто тримесечие заради отделени повече пари за съдебно дело, свързано с продажбата на нейни акции през 2008 г., съобщава Bloomberg.

Най-голямата държавна британска банка оповести загуба в размер на 1,08 млрд. лири (1,4 млрд. долара) спрямо печалба в размер на 280 млн. лири преди година. Това е доста повече в сравнение със средната загуба от 247 млн. лири, прогнозирана от 11 анкетирани от агенцията анализатори.

Тя се дължи на съдебни и правни разходи за 1,28 млрд лири, които до голяма степен са свързани с дело относно емисията на права и с допълнителни провизии заради скандала със застраховките при плащания.

Главният изпълнителен директор Рос Макевън почти е преполовил 5-годишния план за свиване на операциите на бившия глобален титан до местна банка и то в момент, в който британската икономика започна да страда заради решението за напускане на Европейския съюз (ЕС).

Още по темата

Банката все още трябва да направи така, че да се върне към годишна печалба след спасяването й по време на финансовата криза. Тя понесе и загуби от съдебно дело в САЩ във връзка с продажбата на ипотечни ценни книжа. Освен това трезорът не успява да продаде потребителското си банкиране Williams & Glyn, за да изпълни европейските изисквания, след като получи държавна помощ.

Понижението на основната лихва от страна на Английската централна банка от четвъртък заплашва да подкопае рентабилността на RBS, като допълнително свие нетния лихвен марж след години на много ниски лихви.

RBS е най-зле представящият се британски трезор от началото на годината. Акциите на банката поевтиняват с 36%. Не е ясно кога правителството ще намали дела си от 72% в банкатазаради ниската цена на акциите, при която данъкоплатците ще излязат на нула в сравнение с плащанията с публични средства към банката през 2008 г. и 2009 г.

RBS се отказва от плана Williams & Glyn да стане отделна банка, като ще се фокусира към постигането на сделка с друга компания. Кредиторът получи формална оферта от Banco Santander SA, което пък е втори опит за испанската банка да придобие бизнеса.

Базовият собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1) на британската банка е над целта на RBS от 13%. Преди да върне пари на държавата обаче, банката трябва да се отърве от поделението Williams & Glyn, да довърши преструктурирането си, да постигне споразумение със САЩ по линия на делото със секюртизирания ипотечен дълг и да премине през стрес тестовете на Английската централна банка, които ще се проведат през тази година.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако