IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS ще съкрати 14 000 работни места в следващите 4 години

Банката ще уволни 80% от заетите в инвестиционното банкиране, чиято дейност ще се ограничи до 13 държави

10:33 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Royal Bank of Scotland (RBS) ще премахне 80% от работните места в своята инвестиционна банка до 2019 г., заявиха два източника, запознати със ситуацията, цитирани от The Financial Times.

Британската банка с държавно участие вече обяви планове да намали дейността на инвестиционноти си банкиране от 38 държави до едва 13. Общо 14 000 работни места ще бъдат закрити до 2019 г., особено в САЩ и Азия. Това е част от плана за преструктуриране и реформа в компанията на главния изпълнителен директор Рос Макеван.

RBS има за цел да съкрати четири от всеки пет работни места в отдела до 2019 г., като едновременно с това ще има основна промяна в системите на бек офиса с цел тяхната автоматизация.

Банката цели да намали рисковите активи в отдела си за инвестиционно банкиране с две трети. Очаква се този ход да струва между 2,5 млрд. паунда и 3,5 млрд. паунда.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че банката може да съкрати повече от 1 000 работни места в инвестиционния си отдел в САЩ.

RBS се съгласи да продаде портфейлите си от заеми в САЩ и Канада на японската Mizuho Bank, част от Mizuho Financial Group. Сделката се оценява на около 3 млрд. долара, а банката ще се фокусира основно върху клиентите си във Великобритания и Западна Европа, наблягайки на съществуващите силни страни на продуктите и услугите“.

Макеван може да е бил предизвикан да започне промените заради обявените тази седмица разочароващи резултати на RBS – седма поредна година на загуба. RBS отчете годишна загуба от 5,4 млрд. долара през 2014 г., след като отписа повече от 6 млрд. долара от американския си клон Citizens Bank.

Конкурентът на RBS Barclays може да вземе сходно решение. Изпълнителният директор Антъни Дженкинс заяви, че „търпението му може да е ограничено по отношение на чакането за възстановяване на инвестиционната банка на Barclays”.

Подобно отстъпване от инвестиционното банкиране би оставило Великобритания зависима от чуждестранни компании, които да осигурят достъп до капиталовите пазари, добавя Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още