IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS започва да таксува големи корпорации за депозитите им

Ходът е признак, че британските кредитори започват да налагат отрицателни лихвени проценти

17:32 | 19.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Royal Bank of Scotland ще започне да таксува някои големи корпоративни клиенти за кеша, който държат по депозитите си. Ходът е признак, че британските кредитори започват да налагат отрицателни лихвени проценти, коментира Financial Times.

Подкрепяната от държавата банка е писала до някои институции в подразделението си за инвестиционно банкиране, за да ги предупреди, че ще налага отрицателни лихвени проценти от понеделник, пише в писмо, което изданието е видяло.

Един от банкерите, запознат с плана, казва, че отрицателните лихвени проценти ще засегнат клиентите, които търгуват с фючърси и опции и затова държат пари в депозити като обезпечение. Той заяви, че е било препоръчано на клиентите да използват облигации, за да избегнат разходите.

В писмото от банката се казва: „Както ще стане ясно, има няколко валути, които сега привличат отрицателните лихвени проценти за депозитите. Досега лихвите ни бяха 0%, но вече достигнахме етап, където повече не можем да поддържаме това ниско ниво. В резултат на продължителната ситуация с лихвените проценти ще наложим отрицателни лихви“.

Промените засягат големи клиенти, които трябва да държат обезпечение в паундове или евро.

Ходът идва седмици, след като гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни намали основния лихвен процент до рекорден минимум от 0,25%.

Ulster Bank, ирландският кредитор, част от RBS, вече наложи отрицателни лихви върху някои големи корпорации.

Също в петък стана ясно, че Bank of Ireland също започва да таксува големи компании за парите по депозитите им по-късно тази година, което ще направи банката първият местен ирландски кредитор, който налага отрицателни лихвени проценти.

Банката, 14% от която са собственост на държавата, предупреди големи корпорации и институции, че ще таксува с 0,1% депозити от над 10 млн. евро от октомври.

Емблематичният ход идва, след като Европейската централна банка започна да таксува кредиторите с 0,4% за депозитите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още