IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реализацията на "Турски поток" ще струва около 7 млрд. евро

Руското правителство внесе предложение за ратификацията на проекта от Държавната дума

17:46 | 20.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Разходите за изграждането на двете тръби на газопровода ще бъдат в рамките на 7 млрд. евро. В тях са включени и средствата, които руската страна е направила за неосъществения проект „Южен поток“. Това е записано в предложението за ратификацията на проекта, внесено от руското правителство в Държавната дума. 

Проектозаконът за ратификацията на споразумението между Русия и Турция за „Турски поток“ е внесен на 19 декември, става ясно от справката в деловодството на руския парламент. Документът е разпределен в парламентарните комисии, но все още не е ясно кога ще бъде гласуван.

Проектът на решението е бил обсъден на 15 декември по време на правителствено заседание. Според руското законодателство, за да влезе в сила споразумението между Русия и Турция за газопровода, то трябва да бъде одобрено от депутатите. В началото на декември Турция ратифицира споразумението.

Документът беше подписан на 10 октомври в Истанбул. Целта му е да създаде благоприятна, прозрачна и стабилна нормативна рамка, в която са включени и данъчните и митническите режими, за строителството на „Турски поток“.

В проектозакона е предвидено създаването на съвместна компания, която ще управлява дейностите по газопровода. В нея двете страни ще имат равни дялове.

Споразумението между Русия и Турция предвижда изграждането на газопровод с две тръби с капацитет от по 15,75 млрд. куб. метра природен газ годишно. Съоръжението трябва да влезе в експлоатация до 30 декември 2019 г. 

През тази година "Газпром" инвестира 364 млн. долара в реализацията на "Турски поток". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още