IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалната печалба на петте основни британски банки с рязък спад за 2012 г.

Печалбата на основните банки след извънредни приходи и разходи се е свила с 40% до 11,7 млрд. лири

17:30 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Barclays в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Barclays в Лондон. Снимка: Ройтерс

Въпреки че през 2012 г. британските банки са увеличили  печалбата си от основна дейност с 45%, тя е била заличена от глоби и грешки, разкрива доклад на KPMG, цитиран от BBC.

Изследването на консултантската компания обхваща 5-те банки с най-голяма пазарна капитализация на Острова - Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, RBS и Standard Chartered.

По данни на KPMG печалбата от основна дейност на въпросните банки за миналата година е достигнала 31,5 млрд. лири.

Тази печалба обаче е заличена заради „минали грешки“, се посочва в доклада.

Ето защо през изминалата година печалбата на основните британски банки след извънредни приходи и разходи се е свила с 40% до 11,7 млрд. лири, изтъква KPMG.

По данни на консултантската компания банките са понесли загуби от застраховки за гарантиране на плащания (payment protection insurance, PPI) в размер на 7,4 млрд. лири спрямо 5,7 млрд. лири през 2011 г.

В допълнение банките бяха глобени от регулаторните органи с общо 4,7 млрд. лири, както и понесоха загуби от 12,8 млрд. лири, свързани със собствения дълг на банките, произтичащи от движението на лихвените проценти.

„За банките 2012 г. беше по-добра, но техните по-високи печалби от основна дейност бяха изядени от глоби и други извънредни разходи“, коментира Бил Майкъл от KPMG.

“Ако говорим за репутацията на банките, 2012 г. беше тежка. Ето защо е толкова важно за тези институции да решат проблемите с корпоративната си култура и етика. Възстановяването на доверието на клиентите е ключово“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още