IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за британското членство в ЕС се придвижи с една стъпка напред

43% от британците са за излизане от ЕС, докато за оставане в съюза са едва 40%, показва актуално проучване

09:23 | 08.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Броят на евроскептиците расте. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Броят на евроскептиците расте. Снимка: архив Ройтерс

В ранните часове във вторник депутатите от долната камара на британския парламент - Камарата на общините, гласуваха за плана на британския премиер Дейвид Камерън за организиране на референдум до края на 2017 г. относно британското членство в ЕС, предаде Ройтерс.

С общо 316 гласа „за“ и едва 53 гласа „против“ планът бе внесен за гласуване и в горната парламентарна камара. 

Същевременно обаче Камерън бе принуден да понесе неочаквано поражение, след като депутатите в Камарата на общините трябваше да се произнесат и по правилата за воденето на кампанията за референдума. Евроскептични депутати от партията на премиера минаха на страната на опозиционните партии и крайният резултат при гласуването беше 312 гласа "против" и 285 гласа "за" срещу правилата за провеждане на референдума. Срещу предложението на премиера гласуваха и 37 членове на собствената му партия. Те се обявиха в частност срещу предложението правителството да не преустановява работата си по време на кампанията за референдума. Това значи, че и сред консерваторите бушува сериозен вътрешен дебат по темата.

Според гласувалите срещу това предложение с някои действия по време на кампанията за референдума кабинетът може да повлияе на вота и везните да натежат в една или друга посока. 

Според Камерън обаче ако правителството спре работа по време на кампанията, това ще означава, че британски представители няма да могат да присъстват на международни събития, свързани с Европа, от страх, че ще нарушат разпоредбите за провеждане на референдума и на водене на предизборната кампания.

За първи път депутати от партията на Камерън минават на страната на опозицията при гласуване в парламента, откакто британският премиер и неговите консерватори спечелиха изборите през май.

Камерън неколкократно обяви, че иска Великобритания да остане в ЕС. Въпреки това той възнамерява да предифинира ролята на Острова в общността. Редица държави членки обаче се опълчват на нужните за това промени в договорите за членство.

Сред евроскептиците във Великобритания растат опасенията, че Камерън би могъл да се задоволи и само с козметични промени. Публикувано в неделя проучване на общественото мнение на института Survation по задание на Sunday Times показа, че 43% от британците са за излизане от ЕС, докато за оставане в съюза са едва 40%. 17 на сто от жителите на Острова обаче не са решили за кое от двете решения да гласуват. Освен това 22% от онези, които се изказват за оставане в общността, признават, че биха могли да променят мнението си, ако кризата с бежанците на Стария континент се изостри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Британското двуличие е христоматийно и симптоматично за английското общество. Днешните проблеми в Ирак,Сирия и Близкия изток и конкретно враждата между сунити и шийти дължим основно на Британската империя и днешният й правоприемник Великобритания, а днешната бежанска вълна основно на политиката на англо-саксонската ос.Отношението и към бежанците, към другите нации, членове на ЮК и на ЕС( само ще припомня, че ИРА все още поддържа военна защита срещу правителството на ЮК, а Шотландия се готви автономно да обяви независимост) към източноевропейците трябва да покаже ,че на Великобритания трябва да й бъде отнет статута на велика сила и абсурдния за разпадаща се държава кредитен рейтинг AAA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Ам айди, че и други да тръгнат след вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още