IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС ще е на 23 юни

Започва 4-месечна кампания, която може да хвърли светлина върху разделението в редиците на управляващите консерватори

14:37 | 20.02.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън насрочи референдума за членството на Великобритания в ЕС за 23 юни, четвъртък, съобщи Bloomberg. 

Късно вечерта в петък след продължителни преговори в Брюксел Камерън и европейските лидери се договориха за специалния статут на Обединеното кралство в съюза. Днес той проведе извънредно правителствено заседание в Лондон, след което обяви датата за националното допитване. Преди парламентарните избори миналата година, на които торите бяха преизбрани, Камерън обеща да проведе референдум, ако успее да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон.

Така на практика се дава начало на 4-месечна кампания, която вероятно ще хвърли светлина върху разделението в редиците на управляващите консерватори, коментира Bloomberg. Министрите от кабинета на Камерън ще могат да агитират и в подкрепа на излизането на страната от ЕС.

След като приключиха преговорите снощи, самият Камерън заяви, че от "сърце и душа" ще призове британците да гласува за оставането на Острове в редиците на съюза.

В интервю за BBC събот министърът на финансите Джордж Озбърн също подкрепи тази позивия и каза, че страната е на по-сигурно място в евросъюза.

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей също се изказа в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС.

Излизане от ЕС би застрашило нашата икономическа и национална сигурност“, каза Камерън в изявлението си на Даунинг Стрийт 10. „Изборът е във вашите ръце, но моята препоръка е ясна. Смятам, че Великобритания ще бъде по-безопасна, по-силна и по-заможна в един реформиран Евросъюз“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Такива референдуми трябва да има във всяка държава от ЕС, както и електронни референдуми за всички важни неща в ЕС. 21-ви век сме за какво са ни тези компютри джаджи? Само да играем игрички ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
да се махат шш им се невиди ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Поляците...не румънците , въпреки че в сравнение с нас са определено по напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
evtimvz
преди 8 години
Въздух под налягане е този. Само дето му е ниско налягането. Запя друго песен. А как се "пенеше". Направиха някакви про-форма отстъпки, за да замажат очите на шараните - англичани и Камерън като видя дебелия се обърна на другата страна. Сега е ред на гърците.Браво на Чехите, Унгарците, Словаците и Румънците - май те бяха в "четворката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Илко
преди 8 години
Да се махат ! И ние тоже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още