IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в Кипър вървят като по точен часовник

Ако бъде приет от Еврогрупата, докладът за страната ще осигури следващия транш от 1,5 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност

17:05 | 02.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Реформите в Кипър вървят като по точен часовник

Кипър провежда успешно необходимите реформи, поставени като изискване за получаването на спасителната финансова помощ от 10 млрд. евро и ще получи следващия транш в първоначално определения срок, сочи проектодоклад на Европейската комисия, с който са се сдобили в Ройтерс.

Инспектори на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка посетиха Кипър през втората половина на юли, за да оценят напредъка в укрепването на публичните финанси, припомнят от агенцията.

„Служителите заключиха, че програмата за икономически корекции в Кипър върви по план“, пише в документа. „Властите предприемат решителни мерки за стабилизиране на финансовия сектор и постепенно облекчават наложените ограничения по депозитите и капиталовия контрол“, се добавя в него.

„Фискалните цели са постигнати вследствие на прилаганите значителни мерки за фискална консолидация и строгото изпълнение на бюджета“, се отбелязва в проектодоклада. „Структурните реформи напредват във важни сектори, макар че в няколко случая се наблюдават отлагания и частично отстъпление“, се подчертава в документа.

В него се изтъква, че до момента няма промени в ключовите макроикономически и фискални прогнози, които биха могли да повлияят върху първоначалното предположение, че кипърският дълг ще достигне върха си при около 127% от БВП през 2015 г. и ще намалее до 123% от БВП през 2016 г.

Докладът, който трябва да бъде одобрен от министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната, предполага, че следващият транш от спасителната помощ на стойност 1,5 млрд. евро, който трябва да бъде отпуснат от постоянния спасителен фонд за еврозоната, ще бъде преведен. Средствата не са под формата на кеш, а на облигации, които ще бъдат използвани за рекапитализиране на финансовия сектор на острова с изключение на Bank of Cyprus, която има отделен план за преструктуриране, и Cyprus Popular Bank, позната и под местното си наименование Laiki, която бе затворена.

От МВФ на свой ред ще преведат транш от 86 млн. евро.

Икономиката на острова, която пострада тежко от преструктурирането на някога раздутия си банков сектор, се очаква да се свие с 8,7% през тази година, след като през 2012 г. регистрира отрицателен растеж от 2,4%. Предвижданията за 2014 г. са за свиване с още 3,9% и за връщане към ръст през 2015 г.

Прогнозираният бюджетен дефицит за 2013 г. е в размер на 6,5% от брутния вътрешен продукт на страната след отчетените 6,3% през миналата година. Очакванията са през 2014 г. той да се разшири до 8,4%, преди да падне отново до 6,3% през 2015 г. и до 2,9% през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
THE TRADER
преди 10 години
Интересно ми е, кой в ЕС не разбира от география?!? Този, който казва кой да започне преговори с ЕС или просто всички?!? Кипър не е в Европа по чисто географски критерии, а сега ЕС трябва да го и дундурка и да му дава пари... И кой реши, че с Турция трябва да се водят преговори, слес като 5 % от територията й е в Европа?!? По същите тези "принципи и критерии" може да бъдат започнати преговори и със всички страни от Близкия изток и северна Африка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още