IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реглинг: ESM не подготвя помощ за банките в Италия

Италия не е в същото положение, в каквото бяха няколко други държави през 2009 и 2010 г.

17:03 | 09.12.16 г.
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няма предвидена финансова помощ за Италия, въпреки че някои банки в страната изпитват проблеми и трябва да повишат капитала си. Това коментира директорът на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му е по повод публикация в италианския ежедневник La Stampa, според която Италия кандидатства за помощ в размер на 15 млрд. евро за подкрепа на банковия сектор.

„Не подготвяме нищо, това са спекулации“, посочва Реглинг и допълва, че италианското правителство не се е обръщало към ESM за подкрепа.

Според него Италия няма проблем с банковия сектор, макар че някои институции имат нужда да увеличат капитала си.

„Ситуацията не наподобява 2009 г. или 2010 г., когато имахме няколко европейски държави с банкови проблеми. Италия не е в същото положение днес“, казва още Реглинг.

Ръководителят на ESM е категоричен, че банките вече са по-устойчиви и през последните години са укрепили своя капитал. В същото време и стабилизационният механизъм има достатъчно средства, за да отговори на кризисна ситуация в бъдеще.

„На теория сме в състояние да предоставим капитал на банките, да направим директно банкова капитализация. По този начин подкрепихме испанския банков сектор през 2012 г. Но повтарям – в момента това не се разглежда“, обяснява Клаус Реглинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още