IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реглинг: МВФ вероятно ще се присъедини към третата спасителна програма на Гърция

Според управляващия директор на Европейския механизъм за стабилност МВФ ще осигури 16 млрд. долара

16:30 | 27.08.15 г.
<p>
	Директорите на ЕСМ Клаус Реглинг и на МВФ Кристин Лагард <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Директорите на ЕСМ Клаус Реглинг и на МВФ Кристин Лагард Снимка: Ройтерс

Управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) Клаус Реглинг заяви в четвъртък, че очаква Международният валутен фонд (МВФ) да участва в третата спасителна програма на Гърция, допринасяйки с 16 млрд. евро, съобщава Wall Street Journal.

Възгледите ни вече не са толкова различни“, заяви на пресконференция Реглинг, управляващ директор на ЕМС, спасителния фонд на Европа.

Реглинг добави, че е оптимист за участието на МВФ в спасителния пакет за 86 млрд. евро, след като фондът прие европейския модел за изчисляване на устойчивостта на дълга, който разглежда гръцката нужда от рефинансиране на брутния дълг вместо на общото ниво на дълга.

Въпреки че участието на МВФ все още не е сигурно, фондът заяви, че нивото на гръцкия дълг е неустойчиво и се нуждае от „значително облекчаване на дълга, много над това, което е обсъждано до момента“ от правителствата на еврозоната.

Реглинг заяви, че е възможно преговорите за облекчаване на дълга на Гърция да се проведат през есента, въпреки че съкращаване на номиналния дълг, известно като подстригване, не е на дневен ред.

Вместо това кредиторите вероятно ще обсъдят удължаване на матуритета на гръцкия дълг и лихвени отсрочки и ще дискутират прехвърлянето на печалбата на централните им банки от притежаваните гръцките държавни ценни книжа на Гърция.

Ооблекчаване на дълга чрез намаляване на лихвените проценти по заемите от ЕМС и предшественика му – Европейския механизъм за финансова стабилност, не е възможно, тъй като те вече са ниски, заяви Реглинг.

Договореното споразумение за 86 млрд. долара с кредиторите ще финансира Гърция през следващите три години. Спасителният пакет под формата на заеми изисква от Атина да приложи сероизни съкращения на публичните разходи, увеличаване на данъците и по-широки пазарноориентирани икономически реформи.

Реглинг заяви също така, че е оптимист, че новите избори в Гърция ще наложат повече стабилност и по-голяма подкрепа за гръцката спасителна програма.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още