Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Регулаторите трябва да поискат по-големи капиталови буфери от банките в еврозоната

Изграждането на резерви ще предотврати кредитна криза, която би утежнила евентуален икономически спад, смята вицепрезидентът на ЕЦБ

Регулаторите трябва да поискат по-големи капиталови буфери от банките в еврозоната

Луис де Гиндос. Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите в еврозоната трябва да обмислят да задължат банките за изграждат по-големи капиталови буфери като защита срещу евентуален икономически срив, който би могъл да доведе до кредитна криза. Това коментира вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

Най-големите банки в страните от европейския валутен блок натрупаха капитал през последните десет години и вече са в състояние да издържат на спад. Повечето от тях обаче все още нямат допълнителен капиталов буфер, който би могъл да бъде освободен по време на стресови периоди.

„Дори да сметнем нивото на капитала за подходящо, все още изглежда, че има възможност да имаме по-висок дял от капитала под формата на освобождаващи се буфери“, коментира де Гиндос на конференция за банков надзор.

Проблемът е, че при спад банките задържат капиталовите равнища чрез намаляване на задлъжнялостта и разпореждане с активи и ограничават кредитирането за реалната икономика, което утежнява икономическия спад, подчертава той.

Намаляването на капиталовата адекватност на банките не е вариант, посочва де Гиндос. Това би ограничило възможността на кредиторите да изплащат дивиденти, което ще разгневи акционерите, смята той.

Само седем от 19-те държави в еврозоната са активирали антицикличен буфер и досега е изграден само „много ограничен“ капиталов резерв, което е потенциален риск за икономиката, предупреждава Луис де Гиндос.

Той предупреждава, че перспективите пред глобалната икономика се влошават и несигурността нараства. Това създава трудна среда за банковия сектор, който и без това се бори със слаба рентабилност, високи разходи и прекомерна конкуренция.

„Тази среда може да окаже натиск върху рентабилността на банките и да попречи на техния капацитет за посредничество, тъй като маржовете се свиват и притокът на нов бизнес се забавя“, добавя той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Без кредитна криза , няма да видиш друго , освен спад .

Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако