IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в Швейцария глобиха банки с близо 100 млн. франка

Причината е участие в картели с цел манипулиране на лихвените проценти

13:38 | 21.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията в Швейцария глоби няколко европейски и американски банки с близо 100 млн. франка (97,3 млн. долара) заради картели при лихвените проценти, съобщи Ройтерс.

Разследването на комисията започна през декември 2012 г., след като британската банка Barclays стана първата, която по извънсъдебен път се споразумя с властите във Великобритания и САЩ по обвиненията в манипулации с междубанковия лихвен процент Libor. Тогава кредитната институция плати 450 млн. долара глоби.

От наказанията, обявени в сряда от швейцарския регулатор, най-голямото е в размер на 33,9 млн. франка и е за JPMorgan Chase. Ройтерс коментира, че това е сравнително малка сума на фона на други глоби в рамките на серията разследвания за манипулации с лихвените проценти.

Комисията за защита на конкуренцията заяви, че разследването й е показало, че JPMorgan е участвала в двустранен картел заедно с Royal Bank of Scotland с цел манипулации с швейцарския Libor между март 2008 г. и юли 2009 г. RBS си гарантира имунитет, тъй като разкри пред комисията съществуването на картела.

Глобата за Barclays е 29,8 млн. франка заради участието в картел при дериватите върху лихвени проценти в евро.

Продължават разследванията срещу BNP Paribas, Credit Agricole, JPMorgan и Rabobank за евентуален картел при междубанковия лихвен процент Euribor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още