IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтинговите агенции: Brexit ще се отрази негативно на британската икономика

Fitch и Moody’s оценяват рейтинга на Острова с вторите си най-високи инвестиционни оценки

08:45 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз (т.нар. Brexit – бел. ред.) ще се отрази негативно на британската икономика и на възприятието ѝ сред инвеститорите. Или поне така смятат рейтинговите агенции Fitch Ratings и Moody’s Investors Service, предава Bloomberg.

Moody’s ще уведоми Лондон, ако възникне вероятност за понижение на кредитния рейтинг, ако британците гласуват „за“ излизането от блока на насрочения за 23 юни референдум. Според Fitch несигурността в случай на Brexit ще удари бизнес доверието и ще намали инвестициите.

И двете компании оценяват рейтинга на Острова с вторите си най-високи инвестиционни оценки. Според скалата на Moody’s рейтингът е Аа1, по тази на Fitch – AA+.

„Едно решение за напускане на ЕС ще бъде негативно за рейтинга на Великобритания“, коментира вицепрезидентът в Moody’s Катрин Мюлбронер. „Икономическите разходи от решението за напускане на ЕС ще надхвърлят икономическите ползи.“

В понеделник британският паунд поевтиня с най-висока стойност от банковата криза насам, след като кметът на Лондон Борис Джонсън до момента е най-влиятелната личност, която ще води кампания за напускането на ЕС. Решението на един от най-популярните британски политици е противоположно на това на премиера Дейвид Камерън, който е „за“ оставане в рамките на най-големия търговски съюз в света.

Гласуването за излизане „най-вероятно ще доведе до продължителен период на несигурност, който ще се отрази негативно на инвестициите“, гласи становището на Moody’s по въпроса. „Освен това то ще стовари значителен товар върху политиците, които ще трябва да предоговорят търговските връзки на Великобритания с ЕС и други страни и региони, както и да преосмислят връзките в други сфери, измежду регулациите и имиграционните политики.“

Агенция Fitch, която не предрича, че Великобритания ще излезе от ЕС, смята, че неизвестните около достъпа на британските компании до европейските пазари след евентуален вот за излизане, ще натежат на възприятията и ще отложат инвестиционните решения. Това може да накара властите бързо да договорят нови условия, смекчавайки някой неблагоприятни въздействия.

„Считаме, че в случай на вот за излизане властите от двете страни ще се опитат да избегнат нарушаването на дълбоката икономическа и финансова интеграция между Великобритания и ЕС чрез създаване на чисто нова връзка“, гласи становището на Fitch.

„Избягването на широкомащабни, постоянни нарушения на търговските връзки, измежду които и на услугите, може да ограничи дългосрочните икономически разходи на Острова, като ефектите от Brexit ще са само временно негативни“, пише още Fitch.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още