Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Рекордна е подкрепата на европейците за еврото

Българите обаче са скептици по отношение на единната валута и едва 40% я подкрепят, макар и влизането в еврозоната да е приоритет за страната

Рекордна е подкрепата на европейците за еврото

Снимка: Архив Ройтерс

70% от европейците подкрепят еврото и това е най-високото ниво от създаването на валутния съюз насам, показва традиционното проучване на Евробарометър. Според данните има ръст в доверието към единната валута на общността от 3 пункта спрямо лятото на 2020 година, когато се проведе аналогично проучване.

Разбираемо, по-голяма е подкрепата на еврото в страните, които са част от еврозоната - 79% и ръст от 4 пункта.

Като цяло статистиката показва, че най-ниско е доверието в еврото в края на 2012 година, оттогава, със слаби колебания, подкрепата за единната валута расте.

Българите обаче са сред скептиците и едва 40% от анкетираните подкрепят единната европейска валута. В същото време влизането в еврозоната е приоритет на отиващото си правителство и плановете са страната да стане част от валутния съюз през 2024 година.

Най-ниска е подкрепата за еврото в Швеция - едва 25%, а на обратния полюс е Португалия, където 95% от анкетираните подкрепят единната европейска валута. С над 90% е подкрепата в Словения и Ирландия.

Данните от последното проучване показват ръст на доверието в европейските институции. 49% от европейците вярват на Европейския съюз, което е увеличение от 6 пункта спрямо предишното допитване.

43% обаче нямат голямо доверие в общността.

Още по темата

В България доверието към ЕС е над средното - 53%, спрямо 29%, изпитващи недоверие. Най-голямо доверие в общността имат гражданите на Португалия (78%), а най-недоволни в последните години са гърците - 37% имат доверие на общността.

Пандемията от коронавируса увеличава опасенията за състоянието на икономиката, сочат данните на Евростат. Само 29% от европейците днес определят състоянието на националните си икономики като "добро", като за 69% ситуацията е "лоша".

Българите са сред песимистите за състоянието на националната икономика и само 10% я определят като добра. След нас се нареждат държавите, които са най-тежко засегнати от коронавируса в последните месеци - Испания (8%) и Италия (7%).

Най-големите оптимисти пък са гражданите на Люксембург - 86% смятат, че икономиката е в добро състояние. На същото мнение са 81% от шведите и 71% от датчаните, показва проучването на Евробарометър.

В условията на коронавируса състоянието на икономиката тревожи европейците, но страховете им не растат спрямо предходното проучване. Данните показват, че 35% от европейците се притесняват за икономическото състояние на ЕС и 33% - на собствените си държави. На първо място са притесненията за състоянието на здравеопазването.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

4
 
1
 
4
zelka007 до: serafima
преди 1 месец
1
 
4
 
3
дядя Вова до: serafima
преди 1 месец
++1000Да не забравяме и платените камион пари за Беляне...
2
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Съжалявам те. Такава неграмотна реч може да "произвежда" само този, който е на и под нивото на досегашния ни вожд от зайчарника. Не се разбира и не е важно какво искаш да кажеш.А най-големият русофил, ако не знаеш, е самият БМБ, който се бръкна за 3 милиарда наши пари, за да построи Турски поток през нашата територия и то по-удължено трасе, без да има НИКАКВА полза за нас! Но това е сложно за тебе да го разбереш. Все пак си само зелка и то с две нули измерение.
3
 
5
 
1
преди 1 месец
трябва да превъзпитаме с публични наказания няколкото петоколонници дето пишат по форумите небивалици и русофилстват и ще идем на средно европейско ниво ... ако някой знае довечера къде ще лазаруват абитурентки нека сподели , да не се моткаме излишно по клубовете ... :)))

Още от Европа
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи