IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реновирането на жилищата ще бъде водещ приоритет на европейската Зелена сделка

Цената е основният фактор за повечето потребители при избора на нова отоплителна система, както и спирачка за преминаване към по-чиста енергия за отопление

22:39 | 22.11.19 г.
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Програма за обновяване на жилищата, насочена към намаляване на потреблението на енергия в сградите, ще бъде „един от водещите“ елементи в очакваната европейска „Зелена сделка“, която ще бъде представена от Европейската комисия (ЕК) през следващия месец, съобщава Euractiv, позовавайки се на информация на служител на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС). 

„От нашата гледна точка е ясно, че ако искаме да преминем към декарбонизирана икономика до 2050 г., отоплителният сектор ще трябва да има съществен принос за това“, казва Робърт Нуи, служител в енергийната дирекция на ЕК.

Сградите, включително отоплителните уреди, са отговорни за 40% от общото потребление на енергия в ЕС, което ги прави един от най-големите виновници за огромното количество емисии парникови газове в Европа. 

Все още обаче остава неясно как тези мерки ще бъдат включени в пакета, предупреждава служителят.

Програмата за обновяване на сградите бе обявена за първи път през октомври от заместник-председателя на ЕК и временно заемащ поста на Жан-Клод Юнкер Франс Тимерманс по време на изслушването му в Европейския парламент.

ЕС и националните правителства трябва да обединят усилия относно „големите проекти за обновяване“, заяви холандецът тогава.

Осигурено е финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която наскоро преразгледа своето кредитно портфолио и реши да премахне след 2021 г. всички проекти, свързани по някакъв начин с изкопаеми горива.

Енергийното кредитиране на ЕИБ ще бъде мобилизирано, „за да се гарантира, че домакинствата не трябва да дават десетки хиляди евро“, които нямат, подчерта Тимерманс.

„С подобни инициативи „Зелената сделка“ може да доведе до по-ниски сметки за енергия при по-добри и по-удобни домове. Така всички печелят“, коментира още временният председател на ЕК.

Цената – основната бариера

Бариерите, които понастоящем пречат на потребителите да преминат към по-чисти отоплителни системи, са добре известни. Те са най-вече икономически.

Цената е основният фактор за повечето потребители при избора на нова отоплителна система, според проучване на общественото мнение на Savanta ComRes, публикувано в четвъртък. Разходите за месечните сметки обикновено са най-важни при избора, следвани от разходите за инсталиране, посочва проучването, засягащо 13 страни от ЕС.

Въпреки това потребителите също са подтикнати от екологични съображения, особено в страни като Франция, Италия и Германия.

По отношение на готовността си да преминат към по-екологични отоплителни системи 82% от анкетираните потребители посочват слънчевата енергия като предпочитана алтернатива, следвана от природен газ (59%) и геотермална енергия (58%).

„Анкетата показа, че гражданите искат да играят роля в борбата срещу изменението на климата“, смята Джеймс Уотсън, генерален секретар на Eurogas. „Що се отнася до отоплението, европейците търсят екологичното, икономия на разходи и удобни за потребителя уреди. Те също така искат правителствата и компаниите да участват в този процес чрез предлагане на стимули за промяна на отоплителните системи и предоставяне на повече информация за възможностите, които са на разположение “, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още