IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение на САЩ в полза на глифозата помогна на акциите на Bayer

През уикенда стана известно, че правителството на САЩ подкрепя компанията в рамките на апелативно дело

21:36 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Bayer поскъпнаха значително в понеделник, като цената се повиши с 3,5 процента  още в ранните часове на сесията до 73,50 евро. В края на сесията ръстът бе по-умерен - от 1,93 на сто.

Причината е очакването на инвеститорите, че групата би могла да възвърне позициите си при легалните изпитвания за глифозат, убиващ плевели. През уикенда стана известно, че правителството на САЩ подкрепя Bayer.

Това стана ясно от изявление на Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) и Министерството на правосъдието на Съединените щати, което беше вкарано пред съда в Сан Франциско. Властите поискаха съдиите да отменят и оттеглят присъдата в случая „Хардман“.

Това е второто дело срещу Bayer/Monsanto, което беше приключено през март. Ищецът Едвин Хардман заведе дело срещу Monsanto, защото обвинява заради употребата на Раундъп, глифозатен агент групата за своя рак. Журито се съгласи с него и му присъди 80 милиона долара обезщетение.

По-късно отговорният съдия намали тази сума до 25 млн. долара, но не отмени основната присъда. Точно това трябва да направят съдиите в процеса на обжалване на втората инстанция, който американските власти поискаха.

Агенцията и Министерството на правосъдието могат да се намесят в това производство, защото то се гледа от федерален съд. EPA твърди, че адвокатите на ищците са игнорирали авторитета на Федералната агенция по околна среда в процеса. Тя все още не вижда рискове за здравето при правилна употреба на Roundup.

Основният аргумент на адвокатите на ищците в това и в другото производство беше, че според тях Monsanto умишлено не е посочил евентуалния риск от рак заради Roundup в информацията на опаковката на убиеца на плевели. Въпреки това агенцията, като отговорен надзорен орган, следва да одобри такова уведомление. Но тя би отказала това, тъй като смята Roundup за безобиден.

За Bayer тази подкрепа от правителството на САЩ може да бъде от полза при втория апелативен процес. Решение вероятно ще бъде взето чак през следващата година. Очаква се обаче първото обжалване по делото на Деуей Джонсън да приключи в началото на 2020 г.

Резултатът е важен за Bayer в текущите дискусии с адвокатите на ищците относно възможно извънсъдебно споразумение. Ако германската компания спечели делото на обжалване, позицията на групата в преговорите внезапно ще се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още