Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Решението на ЕЦБ даде положителен тласък на европейските борси

Stoxx 600 напредна с 0,5%, като технологичният сектор нарасна с 2,3%,а банковият изтри 1,6%

Решението на ЕЦБ даде положителен тласък на европейските борси

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък с ръстове, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща да увеличи покупката си на облигации заради нарастващите разходи по заеми на континента, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,5%, като технологичният сектор нарасна с 2,3%,а банковият изтри 1,6%.

Британският бенчмарк FTSE и германският DAX напреднаха с по 0,2%, а френският CAC с 0,7%. По-значителен ръст от 2,3% записа португалският показател PSI20, както и измерителят на Стокхолмската фондова борса OMXS30 – с 1,5%.

След днешната си среща на ръководството ЕЦБ се ангажира да засили закупуването на държавен дълг през следващите месеци в опит да ограничи нарастващата доходност на облигациите, които заплашват да навредят на икономическото възстановяване в региона.

ЕЦБ ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) с общ пакет на стойност 1,85 трлн. евро поне до края на март 2022 г. и при всички случаи докато прецени, че коронавирусната криза е приключила.

Въз основа на оценка на условията за финансиране и перспективите за инфлацията Управителният съвет очаква покупките в рамките на PEPP през следващото тримесечие да се извършват със значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на тази година.

Според Пол Диги, старши икономист на Aberdeen Standard Investments, пазарите са получили това, което искат от централната банка, което ще задоволи и нейното ръководство.

В четвъртък отчети бяха обявени от Generali, Hugo Boss, Rolls-Royce, WPP и други.

Акциите на германската марка за луксозна мода поевтиняха с 3,6%, а тези на британския производител на автомобили и самолетни двигатели – с 0,7%

Британската рекламна компания WPP обяви, че подновява програмата си за обратно изкупуване, след като новите клиенти и намаляването на разходите са ѝ помогнали да отчете по-добра от очакваното печалба за 2020 г. Въпреки това някои анализатори остават предпазливи за прогнозите на фирмата. В четвъртък акциите ѝ поскъпнаха с 0,2%.

По време на днешната търговия акциите на френската инвестиционна група Eurazeo поскъпнаха с над 8%, след като компанията представи силни резултати и положителна прогноза за 2021 г.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Марио Драги се отказа от премиерската си заплата