IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за разширяване на Шенген се отлага за септември

България и Румъния обаче се надяваха да получат поне гаранция за зелена светлина през лятото

23:45 | 01.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Решението за разширяване на Шенген се отлага за септември

Лидерите на страните от Европейския съюз решиха да отложат за септември решението за евентуално приемане в Шенгенското пространство на България и Румъния, гласи проектът за  заключителна декларация на срещата на върха в Брюксел.

Поради несъгласието на Холандия в най-близко време не се предвижда приемане на двете страни в Шенген и решение по въпроса ще бъде взето през септември 2012 г., гласи проектодекларацията, получена от AFP.

Дотогава ЕС ще помага на Букурещ и София да определят мерките, които ще позволят присъединяването им на тази дата.

Двете страни очакваха днешния отказ заради несъгласието на Холандия, според която те не са постигнали достатъчен напредък в контрола над границите и борбата с корупцията.

България и Румъния обаче се надяваха да получат поне гаранция за зелена светлина през лятото, но в крайна сметка решението се отлага за септември, посочва AFP.

Според правителството в Хага София и Букурещ трябва да положат повече усилия за преодоляване на проблемите с организираната престъпност и корупцията.

"Ние не сме срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това, което искаме, са абсолютни гаранции, че шенгенските критерии се прилагат в тези две страни", заяви по-рано днес преди Европейския съвет премиерът на Холандия Марк Руте.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Разбира се, и за това отлагане сега ще са виновни я Тройната Ламя, я Първанов, я кризата. Бонусите и отворената вратичка чрез тях да се самостимулира корупцията у нас, разбира се, не са от значение и, ако и да не трябва да се драматизира с холандския отказ, намекът и тук е как ние всичко сме направили както трябва, а "онези пак нещо не са ни разбрали".Ами така де,не някой да ни казва, че европейците са лоши - сами трябва да се сещаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още