IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на централните банки вляха несигурност на борсите в Европа

Книжата на Grenke поскъпнаха с 33%, като компанията успя да оглави Stoxx 600

19:45 | 17.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия на фона на решението на Английската централна банка (АЦБ) да запази водещата си лихва на рекордно ниското равнище от 0,1 на сто, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,51 на сто до 371,23 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 0,36% до 13 208,12 пункта.

Френският индекс CAC се смъкна с 0,69% до 5039,5 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира понижение от 0,47% до 6049,92 пункта.

европейски европейски

По-рано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) прие временно изключение по отношение на коефициента на задлъжнялост за банките в еврозоната. При изчисляване на квотата на банките е разрешено да изключват определени активи, като депозити в централната банка. Това им позволява да имат по-висок дял на дългове. ЕЦБ съобщи в четвъртък във Франкфурт, че регламентът ще се прилага до 27 юни 2021 г. Според регулатора, въз основа на данни от края на март 2020 г., приетият понастоящем регламент за изключения ще увеличи общия коефициент на дълга от 5,36 процента с около 0,3 процентни пункта. 

Късно снощи Федералният резерв на САЩ очаквано запази близо до нулата основната лихва и сигнализира, че няма да има промяна в политиката си поне до края на 2023 г., за да помогне на американската икономика да се възстанови от последствията от коронавирусната пандемия.

Комисията по отворените пазари очаква да продължи „приспособимата“ си политика, докато не бъде постигната инфлация средно от 2%, а очакванията за дългосрочния ръст на цените също остават застопорени около това ниво.

Инвеститорите обърнаха внимание и на решението на АЦБ да запази водещата си лихва на ниво от 0,1% и да не променя размера на програмата си за изкупуване на облигации на стойност 745 млрд. паунда. В същото време тя даде най-ясния сигнал, че може да помисли за намаляване на лихвените проценти под нулата за първи път в историята си, тъй като икономиката се готви за период на необичайна несигурност.

При индивидуалните акции книжата на лизинговото дружество Grenke поскъпнаха с 33%, като компанията успя да оглави Stoxx 600.

Книжата на IG Group отчетоха над 6-процентов ръст в стойността, докато операторът на търговски центрове URW се озова на дъното на паневропейския индекс, след като акциите му поевтиняха с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още