IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим обеща новият италиански бюджет да успокои инвеститорите

Според финансовия министър Джовани Триа Италия няма да прескочи европейския праг за дефицит от 3% от БВП

18:33 | 03.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джовани Трия <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джовани Трия Снимка: Ройтерс

Италианският бюджет ще донесе успокоение на инвеститорите, след като бъде представен идните седмици. Това заяви финансовият министър в Рим Джовани Триа на фона на увеличаващи се разходи за заеми и заплахата от понижения на рейтинга на страната.

Фискалните планове на коалиционното правителство бяха във фокуса на инвеститорското внимание цяло лято, като доходността по италианския дълг нарасна в отговор на предизборните обещания за раздуване на бюджета от управляващата коалиция. Те включват значителни данъчни съкращения, както и базов доход за най-бедните, които заедно биха могли да имат отрицателно въздействие върху дълга и дефицита .

В петък рейтинговата агенция Fitch Ratings промени прогнозата си за Италия на негативна от стабилна. В момента оценката ѝ е само две степени над „боклук“.

Триа обаче опроверга опасенията, че бюджетът може да доведе до нарушаване на разпоредбите на Европейския съюз, включително и условието дефицитът да не е по-голям от 3% от брутния вътрешен продукт, съобщава Bloomberg. Той също така обеща, че спредът на доходността по държавните ценни книжа спрямо германските ще се свие след публикуването на подробностите по бюджета, след като по-рано достигна нива, подобни на тези от времето на финансовата криза.

„Стабилността на бюджета ще бъде спазена“, каза той и допълни, че „спредът ще се свие“.

От идването си на власт финансовият министър се опитва да успокои пазарите, които продължават да се тревожат заради разточителните коалиционни обещания на управляващите партии. Дясната партия „Лига“ настоява за плосък данък, а в програмата си антисистемното движение „Пет звезди“ обеща да работи за базов доход – политика, която критиците ѝ определят като прекалено скъпа.

Но независимо от широкообхватните обещания и неразбирателството между коалиционните партньори Триа посочи, че правителството е постигнало „съгласие за ограниченията на бюджета“, който ще бъде представен до края на този месец.

В своето интервю той също така посочи, че краят на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде удар за много държави, като единствена разлика е Италия, чийто растеж не е така силен. Въпреки това финансовият министър посочи, че държавата „не е крехка, не е Болният човек на Европа“.

Междувременно в отделно изказване вицепремиерът Луиджи ди Майо посочи, че италианското правителство е изправено пред избор между това да се вслуша в рейтинговите агенции и да приоритизира интересите на народа.

„Не е задължително двете неща да са самоизключващи се, но ако случаят е такъв, ние винаги ще изберем италианците“, заями Ди Майо пред привърженици в Тоскана.

В друго свое изказване по-рано днес вицепремиерът също посочи, че дефицитът на Италия за 2019 г. ще е близо до 3% от БВП, но няма да надвиши ограниченията на ЕС.

Очаква се пПравителството в Рим да представи нови цели за публичните финанси и икономическия си растеж до 27 септември и да предаде проектобюджета си пред Европейската комисия до 15 октомври.

В рамките на настоящите цели на Италия, договорени с ЕС, дефицитът трябва да намалее от 1,6% от БВП през 2018 г. до 0,8% през 2019 г., достигайки балансиран бюджет през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още